Data publikacji:

Przepisy na domowe pralinki

Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!

Domowe pralinki? Na zdrowie!

Czekolada bywa nazywana słodkim narkotykiem – wiele w tym prawdy, ponieważ działa uzależniająco. Trudno o kogoś, kto jej nie lubi – zdecydowana większość ma słabość do jej smaku, a po jej zjedzeniu, czuje się o wiele lepiej.
Wiadomo – co za dużo, to nie zdrowo. Jednak okazjonalne sięganie po czekoladowe słodkości ma swoje plusy. Jakie?
  • Czekolada posiada sporo magnezu, który dobroczynnie wpływa na pracę mózgu – poprawia pamięć, koncentrację i ogólne samopoczucie.
  • Węglowodany zawarte w czekoladzie dodają energii, eliminują uczucie znużenia.
  • Fenylotylamina to substancja z grupy endorfin – tak zwanych hormonów szczęścia. To w końcu jasne, że odrobina czekolady znacznie poprawia humor, prawda?

  • Zalety czekolady można by wymieniać odrobinę dłużej. Słowem – warto sięgać po nią, zachowując jednak zdrowy umiar. Najlepiej wybierać czekoladę gorzką, z dużą ilością kakao, pozbawioną słodkich nadzień, czy dodatków. Jeśli mleczna, to najzdrowsza będzie ta  klasyczna lub z bakaliami.

    Wpływ czekolady na dziecko

    Jak pralinki i inne słodkości na bazie czekolady wpływają na twojego malucha? Jak wiadomo, to właśnie najmłodsi mają największą słabość do tego przysmaku. Lekarze podkreślają, że z podawaniem czekolady dziecku warto wstrzymać się do momentu, gdy te skończy 3 lata – zwłaszcza, jeśli chodzi o zwykłą, mleczną czekoladę. Po tym czasie, dziecko może sięgać po czekoladowe słodycze – pod warunkiem, że są one odpowiednio dawkowane. 
    Cenne składniki, jak magnez czy żelazo, przysłużą się w końcu nawet młodym organizmom. Najzdrowszym rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych czekoladek, do których możesz przemycić trochę zdrowych dodatków; bakalii czy owoców.

    Która czekolada będzie najzdrowsza?

    Najlepsza gatunkowo czekolada to ta, która nie zawiera tłuszczu innego, jak masło kakaowe. To właśnie on skrywa wiele, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Ważna jest również odpowiednia ilość kakao oraz mleka.

    Uwaga: czekolada uczula!
    I to wcale nie rzadko! Obserwuj swojego malucha – zwłaszcza, gdy dopiero zaczyna interesować się słodyczami. Objawy uczulenia na czekoladę – występujące bezpośrednio po spożyciu – to:
  • Wysypka na policzkach i ramionach,
  • Świąd,
  • Katar alergiczny, duszności, ból głowy,
  • Zgaga.
  • Zdrowe, domowe pralinki – przepisy

    Pralinki to jedne z najbardziej lubianych, czekoladowych przysmaków. Niestety, mają to do siebie, że bardzo trudno poprzestać na jednej.

    Czas przejść do praktyki i przygotowania domowych pralin. Nie można ich nazwać fit-słodyczami, ale załóżmy, że twoje dziecko to „żywe srebro” i przyda mu się mały zastrzyk energii. Praliny domowej roboty to również świetny pomysł na prezent: zapakowane w eleganckie pudełeczko, sprawdzą się jako upominek bożonarodzeniowy, czy urodzinowy.

    Przepis nr 1 – klasyczne pralinki w zdrowszej wersji

    Baza pralinek - składniki:
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady 70%,
  • ¼ szklanki śmietanki-kremówki,
  • Łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu.

  • Do takiej bazy, możesz dodać dowolne składniki: pokruszone migdały, orzechy laskowe, rodzinki, żurawinę. Wybierz również coś, co sprawdzi się w roli posypki, na przykład wiórki kokosa, płatki migdałowe czy po prostu kakao.

    Przygotowanie:

  • 1. Połam czekoladę na drobne kawałki i wrzuć ją do garnuszka ze śmietaną. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu, gdy czekolada rozpuści się, stale mieszając.
  • 2. Zdejmij masę z ognia, dodaj miód i masło, dokładnie wymieszaj – do uzyskania jednolitej konsystencji. W tym momencie, możesz dodać dowolne składniki do swoich pralinek.
  • 3. Przelej masę czekoladową do naczynia, a następnie wstaw do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie, powinna stać się bardziej plastyczna.
  • 4. Wyjmij masę z lodówki i uformuj z niej czekoladki – możesz po prostu ulepić niewielkie kuleczki, lub skorzystać ze specjalnej formy do pralinek.
  • 5. Drugą tabliczkę czekolady roztop w kąpieli wodnej. Następnie, ostrożnie zamaczaj pralinki w czekoladzie (ciepłej, ale nie gorącej!). Na wierzchnią część pralin, dodaj wybraną posypkę.
  • 6. Pralinki ułóż na tacy z papierem do pieczenia i włóż do lodówki. Po zastygnięciu czekolady, są gotowe do spożycia. Smacznego!

  • Przepis nr 2 – pralinki z białej czekolady z malinami

    Składniki:
    70 g malin (świeżych lub mrożonych),
    70 g dowolnej czekolady (mlecznej, gorzkiej, białej),
    150 g białej czekolady
    Przygotowanie:

  • 1. 150 g białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
  • 2. Dna i ściany foremek do pralin posmaruj wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Wstaw formę do lodówki, aż do zastygnięcia czekolady.
  • 3. Rozpuść 70 g dowolnej czekolady w kąpieli wodnej. W międzyczasie, rozmrożone maliny zblenduj na gładki mus. Dodaj go do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj.
  • 4. Po ostygnięciu masy malinowej, uzupełnij nią foremki na praliny. Z wierzchu, zakryj masę malinową pozostałą czekoladą.
  • 5. Udekoruj czekoladki wybraną posypką, np. z suszonych owoców, wiórków kokosa, czy orzechów.
  • 6. Wstaw formę na praliny do lodówki i zaczekaj, aż czekoladki zastygną.
  • Przygotowanie domowych pralin zajmie ci nie dłużej, niż godzinę. W zamian otrzymasz radość dziecka, a dodatkowo, spokój związany z tym, że wiesz, jakie słodycze je twój maluch.

    Autorka: Joanna Stanuch