Data modyfikacji:

Prosty przepis na gofry. Jak szybko zrobić gofry wytrawne i na słodko?

Domowe gofry to doskonały pomysł na deser, śniadanie czy nawet obiad. Są proste do wykonania i smakują praktycznie każdemu. Jak zrobić gofry w domu? Sprawdź nasze proste przepisy i porady, z czym je podawać!

przepisy na gofry

Jak zrobić gofry domowe? Proste przepisy

Gofry to idealna przekąska dla wielu dzieci i dorosłych. Nie wszyscy wiedzą jednak, że można je jeść nie tylko na słodko, lecz także na słono – na śniadanie, obiad i deser. W każdej wersji smakują wyśmienicie. Zastanawiasz się, jak zrobić gofry w domu? To bardzo proste. Ponadto wystarczy, że poznasz bazową recepturę na ciasto, a następnie możesz wzbogacać ją o ulubione dodatki.

Poniżej znajdziesz nasze przepisy na pyszne gofry w różnych wersjach!

Przepis bazowy na chrupiące gofry – jak zrobić ciasto na gofry?

Składniki:
  • 320 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50-70 ml oleju
  • 2 jajka
Białka ubij z solą na sztywną pianę. W drugim naczyniu wymieszaj rózgą kuchenną mąkę, mleko, cukier, olej, żółtka i proszek do pieczenia. Następnie dodaj białka w trzech partiach do reszty składników, mieszając delikatnie szpatułką.

Gofrownicę lekko natłuść i rozgrzej do odpowiedniej temperatury, zgodnie z instrukcją producenta. Przelewaj porcje ciasta do gofrownicy i piecz przez kilka minut (w zależności od modelu urządzenia).

Gofry wytrawne – najlepszy przepis

Składniki:
  • 320 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek startego sera
  • duża szczypta soli
Jajka delikatnie ubij rózgą kuchenną, a następnie wymieszaj mikserem z resztą składników. Gofrownicę lekko natłuść i rozgrzej do wymaganej temperatury. Porcje ciasta przelewaj do gofrownicy i piecz kilka minut (zgodnie z instrukcją producenta).

Gofry wegańskie – przepis na gofry bez mleka i jajek

Składniki:
  • 240 g mąki pszennej
  • 270 ml mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml wody z puszki po ciecierzycy
  • 2-3 łyżki oleju
Wodę z puszki po ciecierzycy ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodaj cukier, wciąż ubijając. W drugiej misce wymieszaj resztę składników. Wymieszaj delikatnie zawartość dwóch naczyń.

Gofrownicę lekko natłuść i rozgrzej do wymaganej temperatury. Wylewaj porcje ciasta i piecz przez kilka minut (zgodnie z instrukcją podaną przez producenta).

Zdrowe gofry z owocami – przepis na dietetyczny deser

Gotowe, ciepłe gofry posyp ulubionymi owocami. Możesz również posmarować je najpierw dżemem. To doskonały sposób na dietetyczne gofry, które świetnie sprawdzą się w roli podwieczorku lub śniadania dla dzieci.

Gofry z bananem i nutellą

Słodkie, ciepłe gofry posmaruj nutellą i posyp plasterkami banana. Ten dekadencki deser zasmakuje chyba każdemu.

Gofry z kajmakiem i bitą śmietaną

Gotowe, słodkie gofry posmaruj masą kajmakową i posyp ulubionymi owocami. Całość pokryj niesłodzoną bitą śmietaną.

Wytrawne gofry z gruszką i serem pleśniowym

Jesteś fanem wytrawnych smaków? Przygotuj wytrawne gofry z przepisu umieszczonego wyżej. Ułóż na nich plasterki gruszki. Posyp całość pokruszonym serem z niebieską pleśnią, udekoruj rukolą i octem balsamicznym. To świetny przepis na gofry na spotkanie ze znajomymi.

Wytrawne gofry z szynką i serem

Przygotuj gofry wytrawne z przepisu umieszczonego powyżej. Ułóż na nich plasterki szynki oraz sera i całość podgrzej, aż ser się stopi. Ten przepis na gofry na pewno spodoba się dzieciakom.

Jak wybrać dobrą gofrownicę?

Zanim przystąpić do pieczenia gofrów, musisz koniecznie kupić dobrą gofrownicę. Jaką wybrać? Zwróć uwagę na takie parametry, jak moc, regulacja temperatury, powierzchnia płyt grzejących. Wybierz gofrownicę z powłoką teflonową. Sprawdź także obecność dodatkowych funkcji.

Zdecyduj się na polecaną gofrownicę znanej marki, a na pewno się nie zawiedziesz.
Autor: Olga Wacholc