Zdiagnozowanie cukrzycy u pociechy stawia przed rodzicami wiele wyzwań, w tym sporą rewolucję na talerzu dziecka. Dieta małego cukrzyka to obok insulinoterapii najważniejszy element leczenia choroby, dlatego ważne jest, aby pamiętać o najważniejszych zasadach prawidłowego karmienia malca.
Przede wszystkim, aby dieta małego cukrzyka była odpowiednia niezbędne będzie nauczenie się precyzyjnego obliczania zawartości węglowodanów w posiłku oraz kontrolowanie jego kaloryczności. Parametry te są dostosowywane przez lekarza lub specjalistę ds. żywienia do wieku dziecka oraz dawki ruchu. Niezwykle ważna jest regularność podawania posiłków – co 2,5 do 4 godzin. Pomaga to utrzymać glukozę na stabilnym poziomie. Pilnuj, aby dziecko zjadało pełnowartościowe śniadanie.
Podstawą żywienia małego diabetyka powinny być warzywa i owoce, ryby, chude mięso (najlepiej drób, czyli kurczak, indyk) oraz nabiał, nasiona, orzechy, olej lniany (bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3), produkty pełnoziarniste i grube kasze, czyli produkty o niskim indeksie glikemicznym. Na ich strawienie organizm potrzebuje więcej czasu, a co za tym idzie nie podnoszą gwałtownie stężenia cukru we krwi. Poza tym, zwłaszcza owoce i warzywa zawierają błonnik, który spowalnia wchłanianie glukozy w jelitach.
Wbrew pozorom, nie trzeba kategorycznie odmawiać dziecku słodyczy. Jednak trzeba zachować umiar (spożycie cukrów prostych nie powinno przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowana) i pamiętać o zwiększeniu dawki insuliny. W przypadku małego cukrzyka z nadwagą czy otyłością, całkowicie zrezygnuj ze słodkości. Dania typu fast food, smażone, pieczone czy duszone oraz produkty wysoko przetworzone zamień na posiłki gotowane, w tym na parze oraz grillowane i żywność małoprzetworzoną. Ogranicz napoje gazowane, słodkie soki, sól i cukier biały.
Istotnym elementem leczenia, obok diety, jest regularny wysiłek fizyczny, który usprawnia krążenie krwi, pomaga zmniejszyć ilość glukozy we krwi, a organizm w większym stopniu wykorzystuje insulinę. W trakcie ćwiczeń czy ruchu, należy kontrolować poziom glukozy – nie może on opaść poniżej 65-70 mg/dl, gdyż wówczas może dojść do niedocukrzenia (hipoglikemia).
*Jeśli chcesz zapoznać się z produktami dla diabetyków, kliknij w zdjęcie