Data modyfikacji:

Oryginalne przepisy na Święta Wielkanocne – jak zaskoczyć swoich bliskich?

Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną i przyjaciółmi. Tym spotkaniom nieodłącznie towarzyszy ucztowanie. Na większości polskich stołów pojawia się tradycyjny żurek wielkanocny, pasztet, faszerowane jaja i słodki mazurek. Coraz częściej jednak pragniemy urozmaicać te potrawy. Jak wzbudzić zachwyt bliskich oryginalnymi przysmakami? Przed wami kilka bardzo kreatywnych pomysłów.

Przepis na pasztet ze szpinaku i łososia

Pasztet ze szpinaku i łososia to danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wiosennym zielonym kolorem, który kojarzy się z Wielkanocą. Jest to przekąska, która może zastąpić tradycyjny, mięsny pasztet.

Czego będziesz potrzebować?
  • 400 g świeżego łososia
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 3 średniej wielkości jajka
  • Pół łyżeczki pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej
  • Łyżka masła

Przygotowanie:
Połowę łososia (200 g) pokrój w drobną kostkę. Pozostałą część zmiksuj razem ze szpinakiem, śmietaną i jajkami, a następni dodaj pokrojonego łososia i przyprawy i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do formy do pieczenia, wysmarowanej masłem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz przez 60 minut, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin. Pasztet można udekorować połówkami plasterków cytryny i koperkiem.

Przepis na jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane to jedna z tych potraw, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Zamiast klasycznej wersji farszu z pieczarkami, proponujemy nowoczesną formę tego dania, w której farsz wzbogacony jest o egzotyczne awokado.

Czego będziesz potrzebować?
  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ ząbka czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Odrobina pieprzu

Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, następnie obierz je ze skorupek i przekrój je połowę. Następnie wyjmij żółtko łyżeczką, tak aby nie naruszyć białka. Do rozgniecionego żółtka, dodaj rozgniecione awokado, wyciśnięty czosnek, szczypiorek, sok z cytryny i odrobinę pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj. Farsz nałóż do wyżłobionych wcześniej połówek i ułóż na talerzu.

Jak zrobić ciasto leśny mech?

To ciasto to prawdziwa wiosna na talerzu. Jego piękny wygląd zachwyca, a smak zaskakuje. Szpinak na słodko jest bardzo nieoczywisty, przez co na pewno zaskoczysz swoich bliskich.

Czego będziesz potrzebować?

Ciasto:

  • 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki 36%

Dekoracja:

Szklanka borówek lub pestek granatu

Przygotowanie:

Zacznij od rozmrożenia mrożonego szpinaku lub podgrzania świeżego do momentu aż liście staną się miękkie. Tak przygotowany szpinak zblenduj na gładką masę. Jajka ubij z cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dolewaj olej nie przestając ubijać. Do takiej masy dodaj szpinak, mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto należy przelać do formy o średnicy 25 cm i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki kremu zmiksuj na najniższych obrotach miksera.
Upieczone ciasto przekrój na pół, środek wypełnij kremem, a wierzch udekoruj borówkami lub pestkami granatu.

Sałatka z cukinią, serem feta i kaszą jaglaną

Ta oryginalna sałatka jest doskonałą alternatywą dla klasycznej sałatki jarzynowej, która tak często pojawia się na wielkanocnym stole. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, dlatego to danie trafia do serca nawet tych, którzy są na diecie.

Czego będziesz potrzebować?

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cukinię
  • 60 g sera feta
  • 1 czerwoną cebulę
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • Odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj w ok. ⅔ szklanki wody, tak aby była miękka, a następnie dopraw ją solą i pieprzem. Cukinię pokrój w plasterki, skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni grillowej. Fetę posiekaj w drobną kostkę, cebulę w paseczki, a pomidory koktajlowe przetnij na pół. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj i przełóż do ozdobnej miski.

Przepis na ciastka w kształcie pisanek

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zamiast mazurka, na wielkanocnym stole mogą pojawić się kolorowe ciastka w kształcie pisanek. Te oryginalne słodkości z pewnością przypadną do gustu najmłodszym członkom rodziny. Samo ich przygotowanie może też być ciekawą alternatywą dla tworzenia klasycznych pisanek. Ciasteczka można przygotować również w kształcie króliczków lub baranków.

Czego będziesz potrzebować?

Ciastka:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Szczypta proszku do pieczenia
Lukier:
  • 1 białko
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Barwniki spożywcze w postaci pisaków
Przygotowanie:

Do mąki przesianej przez sitko, dodaj miękkie masło i razem to posiekaj. Jajka utrzyj z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem, a śmietanę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Całość ugnieć i wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto i przy użyciu foremki wytnij kształty jajek. Ciastka rozłóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po ostygnięciu, udekoruj ciasteczka lukrem zrobionym ze zmieszanego cukru pudru z sokiem z cytryny, a kolorowymi pisakami namaluj dowolne wzorki. Kolorowe jajka wyłóż na ozdobny talerz lub włóż do koszyczka wielkanocnego.

Autorka: Oliwia Stradowska