Szybkie, puszyste ciasto jogurtowe z owocami. Zawsze się udaje!

0

Koniec wiosny i lato w kuchni kocham najbardziej – nie dość, że na obiad można zaserwować ziemniaki z jajkiem sadzonym i jest to rarytas na miarę półfinału Master Chefa, to jeszcze za słodycze świetnie robią pyszne owoce – na przykład w postaci sorbetu. A kiedy mamy ochotę na mały grzeszek, wtedy w roli głównej najczęściej pojawia się ono – przepyszne, puszyste ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Jego wykonanie możecie powierzyć nawet przedszkolakowi – jest banalnie proste i zawsze się udaje!

W roli owoców wszystko, co uda się Wam znaleźć w ogródku – od rabarbaru i truskawek, po maliny, jagody, borówki, przez brzoskwinie po wiśnie. Ciasto można robić też z owocami mrożonymi lub z puszki. W wersji super – na przyjazd szczególnych gości, możecie pokusić się o zrobienie kruszonki na wierzch albo kremu – będzie jeszcze lepsze, choć przyznam się, że ja – z czystego lenistwa – zwykle pomijam ten etap – jest może odrobinę mniej smacznie, ale za to „chudziej”.

Ciasto jogurtowe z owocami robi się podobnie, jak muffiny. Wystarczy zmieszać ze sobą niezbyt starannie maślankę/kefir/jogurt, stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 40 min – do suchego patyczka. Z podanych proporcji wyjdzie Wam ciasto na tortownicy o śr. 24 cm.

Ciasto jogurtowe z owocami

  • 300 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 50 g stopionego, przestudzonego masła
  • 250 gr jogurtu naturalnego
  • trzy jajka
  • 350 g owoców (truskawki, rabarbar, maliny etc.)

Wszystkie suche składniki mieszkamy dokładnie w jednej misce, podobnie – w drugiej – postępujemy z tłuszczem, roztrzepanymi jajami i jogurtem (uwaga! wszystko powinno mieć temperaturę pokojową), a następie na niskich obrotach miksujemy zawartość jednej miski z drugą – tylko do połączenia składników, bardzo krótko (to ważne, bo długo miksowane ciasto będzie mniej puszyste). Na wierzchu układamy połówki truskawek, a następnie z nosem przy szybkie piekarnika nie możemy się doczekać, kiedy się upiecze :-) Górę – dla lepszych wrażeń wzrokowych (szczególnie gdy używamy kwaśnych owoców), można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Udostępnij

Zostaw komentarz