Data modyfikacji:

Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi. Puszyste i pyszne!

Koniec wiosny i lato w kuchni kocham najbardziej -  kiedy mamy ochotę na słodkie wypieki, wtedy w roli głównej najczęściej pojawia się ono - przepyszne, puszyste ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Przepis na jego wykonanie możecie powierzyć nawet przedszkolakowi - jest banalnie proste i zawsze się udaje!
ciasto jogurtowe z owocami

Jakie owoce do puszystego ciasta jogurtowego?

W roli owoców wszystko, co uda się Wam znaleźć w ogródku - od rabarbaru i truskawek, po maliny, jagody, borówki, przez brzoskwinie po wiśnie. Ciasto można robić też z owocami mrożonymi lub z puszki.

W wersji super - na przyjazd szczególnych gości, możecie pokusić się o zrobienie kruszonki na wierzch albo kremu - będzie jeszcze lepsze, choć przyznam się, że ja - z czystego lenistwa - zwykle pomijam ten etap - jest może odrobinę mniej smacznie, ale za to "chudziej".

Sposób przyrządzenia owocowego ciasta jogurtowego

Ciasto jogurtowe z owocami robi się podobnie, jak muffiny. Wystarczy zmieszać ze sobą niezbyt starannie maślankę/kefir/jogurt, stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 40 min - do suchego patyczka. Z podanych proporcji wyjdzie Wam ciasto na tortownicy o śr. 24 cm.

Składniki na ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi

  • 300 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 50 g stopionego, przestudzonego masła
  • 250 gr jogurtu naturalnego
  • trzy jajka
  • 350 g owoców (truskawki, rabarbar, maliny etc.)

Jak zrobić puszyste ciasto jogurtowe?

Wszystkie suche składniki mieszkamy dokładnie w jednej misce, podobnie - w drugiej - postępujemy z tłuszczem, roztrzepanymi jajami i jogurtem (uwaga! wszystko powinno mieć temperaturę pokojową), a następie na niskich obrotach miksujemy zawartość jednej miski z drugą - tylko do połączenia składników, bardzo krótko (to ważne, bo długo miksowane ciasto będzie mniej puszyste).

Na wierzchu układamy połówki truskawek, a następnie z nosem przy szybkie piekarnika nie możemy się doczekać, kiedy się upiecze. Górę - dla lepszych wrażeń wzrokowych (szczególnie gdy używamy kwaśnych owoców), można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Autor: Justyna Mazur