Data modyfikacji:

Wigilia alergika: bez glutenu

Autor: Kasia

Rodzice małych bezglutenowców nie muszą się obawiać wigilii. Wiele tradycyjnych potraw, które zastawiają na malców pułapki, można przyrządzić w wersji bezglutenowej. Jak zorganizować wigilię bezglutenową? Zobaczcie, jakie to proste!

Wielu rodziców, słysząc diagnozę "celiakia" lub "alergia na gluten", przeżywa mały kociołek emocjonalny. Szok, rozgoryczenie, dezorientacja i tysiące pytań. Alergia pokarmowa potrafi narobić zamieszania, w szczególności, gdy po raz pierwszy obserwujemy gwałtowną reakcję alergiczną. Wstrząs anafilaktyczny nie tylko wygląda groźnie, ale taki właśnie jest.

Gdy nasze dziecko ma stwierdzoną alergię pokarmową, największym wyzwaniem staje się jego dieta nie tyle codzienna, ile właśnie ta odświętna. Trudno bowiem wyobrazić sobie wigilię bez mącznych potraw: pierogów, uszek, ciast. Musimy gotować tak, aby nikt nie był w tym układzie poszkodowany: ani szkrab, ani reszta nieuczulonych osób.

Wigilia bezglutenowa - na co uważać?

Gluten to specyficzny rodzaj białka występujący głównie w zbożach. Stanowi on także dodatek dań i produktów przetworzonych, niektórych przypraw i napojów. Niekiedy zasadniczo bezglutenowy produkt może ulec zanieczyszczeniu alergenem podczas procesu produkcji. Dlatego, przyrządzając dla dziecka "bezpieczne" dania, należy zawsze dobrze przeczytać etykiety poszczególnych półproduktów.  Warto także wcześniej zapoznać się z listą dozwolonych zbóż i mąk bezglutenowych.

Zgodnie z międzynarodowymi ustaleniami FAO/WHO produkt bezglutenowy to taki, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg/kg). Źródło zdjęć: theintolerantgourmet.com, newcascadiatraditional.com

Jak przyrządzić tradycyjne potrawy wigilijne w wersji bezglutenowej?

Na wigilijnym stole zagościć powinno 12 tradycyjnych potraw. Niektóre z nich są pełne pułapek dla małych alergików. Co można zatem zrobić, żeby wyeliminować gluten z ich składu?

  • barszcz czerwony: unikaj dodawania gotowych koncentratów i przypraw mogących zawierać gluten, nie zagęszczaj też zupy zwykłą mąką;
  • uszka i pierogi: ciasto przygotuj z mąki bezglutenowej (listę mąk bezglutenowych i ich charakterystykę znajdziecie TUTAJ);
  • kutia: zamiast pszenicy możecie użyć komosy ryżowej, amarantusa lub naturalnie bezglutenowych kasz (np. jaglana, gryczana). Jeśli dodajesz czekoladę, to upewnij się, czy nie zawiera glutenu;
  • ryba: podaj ją w wersji bez panierki, najlepiej pieczoną w folii;
  • kapusta z grochem lub grzybami: nie zagęszczaj jej zasmażką z mąki, ew. użyj do tego mąki bezglutenowej;
  • kluski z makiem: w wersji szybkiej - wybierz makaron bezglutenowy, w wersji domowej: kluski zrób z mąki bezglutenowej;
  • sernik: możesz upiec sernik bez ciasta, do samego sera nie dodawaj mąki lub budyniu (wysokie ryzyko zanieczyszczenia mąki ziemniaczanej innymi glutenem w trakcie procesu produkcji, aromaty zawierające gluten). Zrezygnuj także z gotowych mas serowych (sery na sernik zawierają dodatki aromatów i mąkę);
  • makowiec i inne ciasta: mąkę pszenną lub żytnią zamień na mąkę bezglutenową.
  • Bezglutenowe ciasto bakaliowe

    Składniki:

  • 350 g mieszanki bakalii
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml wody
  • 225 g mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przypraw mieszanych (sprawdź, czy w składzie nie ma mąki)
  • garść całych migdałów do dekoracji
  • Bakalie zalewamy wodą i odstawiamy do odmoczenia. Po kilku godzinach umieszczamy w rondelku opłukane bakalie, 150 ml wody, cukier oraz masło i podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

    Tymczasem w małej miseczce mieszamy siemię lniane, pozostałą wodę oraz proszek do pieczenia. Całość pozostawiamy do zgęstnienia.

    Ugotowane bakalie zdejmujemy z ognia i studzimy przez ok. 10 minut. Przekładamy masę do dużej miski i dodajemy zawartość małej miseczki. Całość łączymy i dokładnie mieszamy z przesianą mąką oraz przyprawami. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 1,5 godziny do uzyskania złotego koloru.

    Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Wyciągamy balszkę i odstawiamy do wystygnięcia.

    Duży wybór akcesoriów kuchennych znajdziecieTUTAJ.