Część mam piecze je kilka tygodni wcześniej, dekoruje i chowa do metalowej puszki, inne zostawiają czyste ciasteczka, a lukier oraz ozdoby nakładają jak pierniki zmiękną. Trzecia grupa piecze i dekoruje pierniki tuż przed Świętami. Jedno jest pewne – jeszcze nie jest za późno na przygotowanie oraz ozdabianie pierników, więc do dzieła!
Magiczne gwiazdki i wesołe renifery
Bez względu na to, czy nasze ciasteczka świąteczne przeznaczone są do zjedzenia, na choinkę czy na prezenty dla bliskich, warto odpowiednio przygotować się do dekorowania pierniczków. Już na etapie pieczenia możemy zdecydować, jakie mają przybrać kształty. Do wyboru mamy gwiazdki, śnieżynki, choinki, dzwoneczki, renifery, a nawet domki. Jeśli pierniki mają wisieć na choince nie zapomnijmy uformować w nich dziurki na sznurek. Po upieczeniu każdy kształt dekorujemy według ustalonego szablonu lub… fantazji dziecka.
Opcji jest bardzo dużo. Tradycyjnie ozdabiamy je lukrem. To bardzo wdzięczna i plastyczna masa. Dzięki swojej konsystencji pozwala na rysowanie przeróżnych wzorków. W najprostszej formie ciasteczka pokryjemy cukrową glazurą. Jeśli natomiast nadamy naszej słodkiej polewie odpowiednią konsystencję, to będziemy mogli wyrysować urocze wzorki lub obrysy postaci na pierniczkach. Możemy ją wówczas nanosić za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnych pisaków do dekorowania wypieków.
Dla urozmaicenia lukier można zabarwić, a same ciasteczka wykończyć kolorowymi perełkami, wiórkami, polewą czekoladową, suszoną i kandyzowaną skórką z owoców lub suszonymi owocami. Bardzo ciekawie prezentują się też ciasteczka ozdobione wstążką czy skrawkami papieru.
Na grafice: 1. Foremki Cuisipro, 39 zł
Więcej akcesoriów do pieczenia i dekorowania znajdziesz TUTAJ.
Zanim zaczniemy dekoracje przygotujmy wszystkie potrzebne materiały: lukier oraz ozdoby. Pokażmy dzieciom, jak nakładać kolorowy lukier pędzelkiem, a następnie układać poszczególne ozdoby. Możemy pomalować pierniczki na wiele kolorów – zieloną choinkę, czerwone gwiazdki czy białe śnieżynki. Na wierzch możemy użyć jadalnych perełek lub brokatu, cukrowych gwiazdek lub choinek, gruby cukier oraz bakalie – rodzynki, orzeszki lub migdały. Zachęcajmy dzieci do własnej inwencji twórczej, zabawy kolorami oraz ozdobami.
Na grafice: 1. Cukier cynamonowy Kotani, 4,39 zł
Więcej akcesoriów do pieczenia i dekorowania znajdziesz TUTAJ.
Przygotowanie: