Lekkostrawne jedzenie dla dzieci – produkty dozwolone i zakazane
Czego nie powinno zabraknąć w lekkostrawnym jedzeniu dla dzieci? Wszystkich produktów, wspierających prawidłowy rozwój organizmu! Składniki, po które sięgają rodzice, muszą być więc wartościowe i bogate w niezbędne witaminy czy minerały. Odciążenie układu pokarmowego nie może iść w parze z ubogą, niedoborową dietą. W zdrowych i lekkich posiłkach maluszków musi być miejsce dla:
• chudych mięs oraz ryb – indyka, polędwicy wołowej w niewielkich ilościach, soli, sandacza czy dorsza;
• chudych produktów nabiałowych – twarogów, jogurtów, mleka;
• jajek na miękko lub w koszulce;
• miękkiego masła, roślinnych margaryn miękkich;
• pieczywa pszennego, biszkoptów, sucharków;
• drobnych makaronów pszennych;
• drobnych kaszy: kuskusu, manny, kukurydzianej, owsianej, jaglanej, pęczaku;
• białego ryżu;
• warzyw idealnych na zupę lekkostrawną dla dziecka: dyni, cukinii, ziemniaków, pietruszki, selera, pomidora bez skórki (w umiarkowanych ilościach sałaty, brokułu kalafiora);
• owoców: bananów, malin, truskawek, jagód, brzoskwiń, moreli, jabłek;
• miodu, galaretek, dżemów i kompotów z niedużą zawartością cukru.
Między innymi takie produkty powinna zawierać dieta lekkostrawna dla dziecka. Przepisy na ich bazie wcale nie muszą być nudne czy niesmaczne! Jeśli zależy nam jednak na skutecznym odciążeniu układu pokarmowego maluszka, powinniśmy pamiętać o wyeliminowaniu pewnych składników. Będą to przykładowo:
• produktów o wysokiej zawartości błonnika: chleba żytniego, razowego, płatków owsianych;
• tłustych mięs, ryb, wędlin czy smalcu;
• margaryn twardych;
• tłustego nabiału;
• warzyw kapustnych, strączkowych, czosnku, cebuli, papryki;
• niedojrzałych owoców i czereśni;
• przetworzonych słodyczy oraz dań smażonych w głębokim tłuszczu.
Jak jednak w praktyce wygląda dieta lekkostrawna dla dzieci? Jadłospis przez nas przygotowany wesprze rodziców w przygotowywaniu codziennych posiłków. Co może znaleźć się na talerzach maluchów? Podpowiadamy!