Data publikacji:

Dieta lekkostrawna u dziecka. Jakie dania?

Każdy rodzic wie, jak ważną rolę pełni prawidłowo zbilansowana dieta dziecka. Układ pokarmowy maluszków jest niezwykle wrażliwy i delikatny. Pociecha poznająca nowe smaki i aromaty często też zmaga się z bólami brzuszka, wzdęciami czy biegunkami. W poniższym artykule przygotowaliśmy więc praktyczny poradnik, czym powinna charakteryzować się odpowiednio skomponowana dieta lekkostrawna dla dziecka. Po jakie produkty sięgać? Co nie powinno znajdować się w jadłospisie? Czym urozmaicać posiłki, by stały się atrakcyjne nawet dla małego niejadka? Odpowiedzi na te i inne pytania publikujemy poniżej. Zapraszamy do lektury!
dieta lekkostrawna u dziecka

Dieta lekkostrawna dla dziecka – co o niej wiedzieć?


Dietę lekkostrawną uznaje się za pewną modyfikację tradycyjnego modelu żywienia. Jak jej sama nazwa wskazuje – polega na wyeliminowaniu z jadłospisu tych produktów, które mogą nadmiernie obciążać układ pokarmowy. Celem posiłków opartych na łatwostrawnych składnikach jest nie tylko dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii, ale też odciążenie narządów takich jak żołądek, wątroba, trzustka, jelita czy nerki. Taki sposób żywienia rekomenduje się w przypadku określonych jednostek chorobowych, po wszelakich zabiegach operacyjnych czy w trakcie regeneracji organizmu. A kiedy powinna być stosowana dieta lekkostrawna dla dziecka?

Posiłki serwowane naszym maluszkom zawsze powinny być łatwostrawne tak, by rozwijający się układ pokarmowy pociech mógł poradzić sobie z trawieniem wszystkich składników. Lekkie posiłki należy obowiązkowo włączyć do jadłospisu wtedy, gdy dziecko zmaga się z zatruciami wszelkiego rodzaju, jest chore lub w momencie, kiedy lekarz wyda takie zalecenie. Co charakteryzuje dania lekkostrawne dla dzieci, ale też osób dorosłych?

• Niewielka objętość posiłków ułatwiająca ich trawienie.
• Nieduża ilość produktów o wysokiej zawartości tłuszczu.
• Ograniczona podaż błonnika.
• Łagodne przyprawy.
• Odpowiednia obróbka termiczna – gotowanie na parze oraz w wodzie, duszenie, pieczenie w folii czy grillowanie bez dodatku tłuszczu.

Warto pamiętać jednak, że przyrządzane posiłki powinny pokrywać aktualne zapotrzebowanie kaloryczne. To szczególnie ważne w przypadku rekonwalescencji organizmu. Potrawy lekkostrawne dla dzieci należy podawać więc o stałych porach tak, aby stworzyć z nich cztery bądź pięć różnorodnych dań. 

Lekkostrawne jedzenie dla dzieci – produkty dozwolone i zakazane


Czego nie powinno zabraknąć w lekkostrawnym jedzeniu dla dzieci? Wszystkich produktów, wspierających prawidłowy rozwój organizmu! Składniki, po które sięgają rodzice, muszą być więc wartościowe i bogate w niezbędne witaminy czy minerały. Odciążenie układu pokarmowego nie może iść w parze z ubogą, niedoborową dietą. W zdrowych i lekkich posiłkach maluszków musi być miejsce dla:

• chudych mięs oraz ryb – indyka, polędwicy wołowej w niewielkich ilościach, soli, sandacza czy dorsza;
• chudych produktów nabiałowych – twarogów, jogurtów, mleka;
• jajek na miękko lub w koszulce;
• miękkiego masła, roślinnych margaryn miękkich;
• pieczywa pszennego, biszkoptów, sucharków;
• drobnych makaronów pszennych;
• drobnych kaszy: kuskusu, manny, kukurydzianej, owsianej, jaglanej, pęczaku;
• białego ryżu;
• warzyw idealnych na zupę lekkostrawną dla dziecka: dyni, cukinii, ziemniaków, pietruszki, selera, pomidora bez skórki (w umiarkowanych ilościach sałaty, brokułu kalafiora);
• owoców: bananów, malin, truskawek, jagód, brzoskwiń, moreli, jabłek;
• miodu, galaretek, dżemów i kompotów z niedużą zawartością cukru.

Między innymi takie produkty powinna zawierać dieta lekkostrawna dla dziecka. Przepisy na ich bazie wcale nie muszą być nudne czy niesmaczne! Jeśli zależy nam jednak na skutecznym odciążeniu układu pokarmowego maluszka, powinniśmy pamiętać o wyeliminowaniu pewnych składników. Będą to przykładowo:

• produktów o wysokiej zawartości błonnika: chleba żytniego, razowego, płatków owsianych;
• tłustych mięs, ryb, wędlin czy smalcu;
• margaryn twardych;
• tłustego nabiału;
• warzyw kapustnych, strączkowych, czosnku, cebuli, papryki;
• niedojrzałych owoców i czereśni;
• przetworzonych słodyczy oraz dań smażonych w głębokim tłuszczu.

Jak jednak w praktyce wygląda dieta lekkostrawna dla dzieci? Jadłospis przez nas przygotowany wesprze rodziców w przygotowywaniu codziennych posiłków. Co może znaleźć się na talerzach maluchów? Podpowiadamy! 

Dania lekkostrawne dla dzieci – przepisy na każdą porę


Poniżej przedstawiamy propozycję smacznego i lekkiego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że żywienie 8-latka drastycznie będzie się różnić od diety lekkostrawnej dla niemowlaka. Jeśli nie wiemy, jak komponować posiłki, pomóc może wyłącznie dietetyk.

Lekkostrawne śniadanie dla dziecka to przykładowo: placuszki jogurtowe smażone bez tłuszczu i mus z pieczonego jabłka, jajko na miękko z bułką pszenną i pomidorem bez skóry czy kanapki z twarogiem i sałatą.
Lekkostrawny obiad dla chorego dziecka powinien być także sycący. Zaserwuj maluchowi zestaw ugotowany na parze – różyczki brokułu, ziemniaczki oraz filet z dorsza. Dzieciom zasmakują też klopsiki indycze z dodatkiem tartej cukinii podatne na marchewkowym puree.
• A jaka powinna być lekkostrawna kolacja dla dziecka? Przepisy nie muszą być nudne. Przygotuj lekką zupę krem z dyni oraz chrupiące grzanki albo mannę ugotowaną na chudym mleku z garścią truskawek i dodatkiem miodu.

Mamy świadomość, jak dużym wyzwaniem może być świadomie skomponowana dieta lekkostrawna dla 3-latka czy nawet dla starszej pociechy. Maluszkom czasami trudno jest wytłumaczyć jej zasadność, dbaj więc, by posiłki przybierały jak najbardziej atrakcyjną formę. Niech na talerzach króluje różnorodność. Postaw także na nietypowe formy podawania dań – dekoruj zupy, wycinaj zabawne kształty kanapek, kup dziecku zastawę z ulubionymi postaciami bajek. 
Autor: Anna Mlonka