Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietanki 36%
Dekoracja:
Szklanka borówek lub pestek granatu
Przygotowanie:
Zacznij od rozmrożenia mrożonego szpinaku lub podgrzania świeżego do momentu aż liście staną się miękkie. Tak przygotowany szpinak zblenduj na gładką masę. Jajka ubij z cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dolewaj olej nie przestając ubijać. Do takiej masy dodaj szpinak, mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto należy przelać do formy o średnicy 25 cm i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki kremu zmiksuj na najniższych obrotach miksera.
Upieczone ciasto przekrój na pół, środek wypełnij kremem, a wierzch udekoruj borówkami lub pestkami granatu.