Data modyfikacji:

Ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi. Puszyste i pyszne!

Koniec wiosny i lato w kuchni kocham najbardziej -  kiedy mamy ochotę na słodkie wypieki, wtedy w roli głównej najczęściej pojawia się ono - przepyszne, puszyste ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Przepis na jego wykonanie możecie powierzyć nawet przedszkolakowi - jest banalnie proste i zawsze się udaje!

Jakie owoce do puszystego ciasta jogurtowego?

W roli owoców wszystko, co uda się Wam znaleźć w ogródku - od rabarbaru i truskawek, po maliny, jagody, borówki, przez brzoskwinie po wiśnie. Ciasto można robić też z owocami mrożonymi lub z puszki.

W wersji super - na przyjazd szczególnych gości, możecie pokusić się o zrobienie kruszonki na wierzch albo kremu - będzie jeszcze lepsze, choć przyznam się, że ja - z czystego lenistwa - zwykle pomijam ten etap - jest może odrobinę mniej smacznie, ale za to "chudziej".

Sposób przyrządzenia owocowego ciasta jogurtowego

Ciasto jogurtowe z owocami robi się podobnie, jak muffiny. Wystarczy zmieszać ze sobą niezbyt starannie maślankę/kefir/jogurt, stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 40 min - do suchego patyczka. Z podanych proporcji wyjdzie Wam ciasto na tortownicy o śr. 24 cm.

Składniki na ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi

  • 300 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 50 g stopionego, przestudzonego masła
  • 250 gr jogurtu naturalnego
  • trzy jajka
  • 350 g owoców (truskawki, rabarbar, maliny etc.)

Jak zrobić puszyste ciasto jogurtowe?

Wszystkie suche składniki mieszkamy dokładnie w jednej misce, podobnie - w drugiej - postępujemy z tłuszczem, roztrzepanymi jajami i jogurtem (uwaga! wszystko powinno mieć temperaturę pokojową), a następie na niskich obrotach miksujemy zawartość jednej miski z drugą - tylko do połączenia składników, bardzo krótko (to ważne, bo długo miksowane ciasto będzie mniej puszyste).

Na wierzchu układamy połówki truskawek, a następnie z nosem przy szybkie piekarnika nie możemy się doczekać, kiedy się upiecze. Górę - dla lepszych wrażeń wzrokowych (szczególnie gdy używamy kwaśnych owoców), można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Autorka: Justyna Mazur

imbir w diecie dziecka od kiedy

Imbir na przeziębienie u dziecka. Napar, w herbacie czy woda z imbirem?

2020-05-05
Kiedy zauważysz u swojego dziecka pierwsze objawy przeziębienia, nie powinieneś ich bagatelizować. Nie musisz od razu sięgać po leki – wypróbuj naturalne sposoby wspomagania odporności. Jednym z tych popularniejszych jest imbir na przeziębienie. Czy wiesz, od kiedy można podawać go maluszkowi? Jaka ilość będzie bezpieczna?
karmienie dziecka

Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

2019-09-05
Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
dziecko

Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

2019-08-16
Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
Menu na urodziny

Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

2019-05-30
Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
Jak zrobić lody bez cukru?

Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

2019-04-09
Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
dziecko nie je warzyw

Co robić, gdy dziecko nie chce jeść warzyw?

2019-03-13
To był przemyt na ogromną skalę. Młodsza Siostra nie znosiła warzyw od najmłodszych lat. To wtedy nauczyłam się piec ciasto marchewkowe. Starszy Syn w ogóle był niejadkiem ze szczególną „alergią” na warzywa. I to wtedy poznałam przepis na fantastyczny pasztet z selera. Nie dajmy się niejadkom, przemycajmy!