Data modyfikacji:

3 przepisy na zdrowe przysmaki z rabarbaru

Autor:

Rabarbar to smak naszego dzieciństwa. Letnie wypieki i przetwory, smaczne kompoty - do dziś nie możemy im się oprzeć. Twoje dziecko również powinno pokochać ten smak. Przedstawiamy 3 przepisy na zdrowe przysmaki z rabarbaru.

Rabarbar jest bardzo zdrowym warzywem. To źródło cennych witamin i minerałów. Dostarcza witaminy C, E, A, kwas foliowy, błonnik spożywczy oraz potas. Co ciekawe, naukowcy odkryli, że w rabarbarze poddanym obróbce termicznej (np. pieczeniu) aktywizuje się rapontygenina - składnik, który spowalnia rozwój komórek nowotworowych, poprawia krążenie oraz działa antyalergicznie. Warzywo samo w sobie jest bardzo kwaśne, jednak odpowiednio doprawione przypada do gustu nawet największym miłośnikom słodyczy. Najlepiej smakuje w sezonie, ale możesz po niego sięgnąć również zimą: wystarczy go zamrozić lub zrobić z niego przetwory.

Mamy dla Was i Waszych maluchów 3 przepisy na zdrowe przysmaki z rabarbarem. Będą idealnym zamiennikiem dla sklepowych słodyczy.

Fot. https://www.flickr.com/photos/lnhillesheim/3579700114/

Rabarbarowo-truskawkowy budyń jaglany

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 250 g truskawek (mogą być mrożone, wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć z wody)
  • 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • miód lub syrop z agawy (ew. brązowy cukier)
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, kroimy. Rabarbar obieram z włóknistej skórki i kroimy. Przekładamy składniki do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika do momentu, aż zmiękną (ewentualnie dusimy w rondelku). Wyciągamy naczynie i rozgniatamy zawartość na gładką masę (można zmiksować).

    Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i płuczemy na gęstym sitku (lub gazie) zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem roślinnym. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu.

    Ugotowaną kaszę łączymy z musem rabarbarowo-truskawkowym i dosładzamy miodem. Jeżeli budyń jest za rzadki, możemy go jeszcze chwilę podgotować, żeby kasza wchłonęła nadmiar płynu. Następnie całość miksujemy na gładką masę. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

    Łatwe muffinki z rabarbarem (12 sztuk)

    Składniki:

  • 24o g mąki gryczanej
  • 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • brązowy cukier lub zdrowy słodzik (np. ksylitol)
  • 4 łodygi rabarbaru
  • sól
  • 350-400 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 130 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy na 30 minut.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, szczyptę soli oraz ok. 7-8 łyżek brązowego cukru. W drugiej misce trzepiemy jajka, mieszamy je z mlekiem i olejem. Zawartość obu misek łączymy. Na koniec dodajemy rabarbar. Należy ostrożnie wmieszać go w masę, żeby nie opadła.

    Ciasto przekładamy do papilotek lub foremek do pieczenia babeczek i wstawiamy rozgrzanego do 190 st. piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka.

    Koktajl truskawkowo-rabarbarowy

    Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 dojrzały banan
  • 600 g truskawek (mogą być mrożone, wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć z wody)
  • garść nerkowców
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • ok. 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • miód lub zdrowy słodzik
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • Rabarbar obieramy i kroimy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy go w piekarniku, aż zmięknie. Wyciągamy i miksujemy na mus.

    Po ostudzeniu musu z rabarbaru łączymy go z bananem, odszypułkowanymi truskawkami, orzechami nerkowca, skórką z pomarańczy, jogurtem i aromatem waniliowym. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy miód do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.

    Smacznego!

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!