Rabarbar jest bardzo zdrowym warzywem. To źródło cennych witamin i minerałów. Dostarcza witaminy C, E, A, kwas foliowy, błonnik spożywczy oraz potas. Co ciekawe, naukowcy odkryli, że w rabarbarze poddanym obróbce termicznej (np. pieczeniu) aktywizuje się rapontygenina - składnik, który spowalnia rozwój komórek nowotworowych, poprawia krążenie oraz działa antyalergicznie. Warzywo samo w sobie jest bardzo kwaśne, jednak odpowiednio doprawione przypada do gustu nawet największym miłośnikom słodyczy. Najlepiej smakuje w sezonie, ale możesz po niego sięgnąć również zimą: wystarczy go zamrozić lub zrobić z niego przetwory.
Mamy dla Was i Waszych maluchów 3 przepisy na zdrowe przysmaki z rabarbarem. Będą idealnym zamiennikiem dla sklepowych słodyczy.
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, kroimy. Rabarbar obieram z włóknistej skórki i kroimy. Przekładamy składniki do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika do momentu, aż zmiękną (ewentualnie dusimy w rondelku). Wyciągamy naczynie i rozgniatamy zawartość na gładką masę (można zmiksować).
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i płuczemy na gęstym sitku (lub gazie) zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem roślinnym. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu.
Ugotowaną kaszę łączymy z musem rabarbarowo-truskawkowym i dosładzamy miodem. Jeżeli budyń jest za rzadki, możemy go jeszcze chwilę podgotować, żeby kasza wchłonęła nadmiar płynu. Następnie całość miksujemy na gładką masę. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy na 30 minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, szczyptę soli oraz ok. 7-8 łyżek brązowego cukru. W drugiej misce trzepiemy jajka, mieszamy je z mlekiem i olejem. Zawartość obu misek łączymy. Na koniec dodajemy rabarbar. Należy ostrożnie wmieszać go w masę, żeby nie opadła.
Ciasto przekładamy do papilotek lub foremek do pieczenia babeczek i wstawiamy rozgrzanego do 190 st. piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka.
Rabarbar obieramy i kroimy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy go w piekarniku, aż zmięknie. Wyciągamy i miksujemy na mus.
Po ostudzeniu musu z rabarbaru łączymy go z bananem, odszypułkowanymi truskawkami, orzechami nerkowca, skórką z pomarańczy, jogurtem i aromatem waniliowym. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy miód do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.
Smacznego!