Bajeczny sernik z wiśniową frużeliną. Idealny na święta!

0

Jeżeli nie wiecie jeszcze, co upiec na święta, polecam Wam poniższy przepis. To najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłam, a uwierzcie mi – jako urodzony ciastożerca doświadczenie w tej kwestii mam spore ;-)

Na początek garść rad. Jak upiec sernik idealny?

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową; kilkadziesiąt minut przed pieczeniem wyciągamy więc jaja i ser z lodówki, aby nieco ociepliły stosunki
  • Ser – od jego jakości zależy niemal wszystko! Warto próbować, smakować i wybrać taki, który najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym (ja najczęściej sięgam po TAKI); a gdy macie odrobinę więcej czasu, polecam ser uczciwie zmielić, a nie kupować gotowy, w wiaderku. Trochę więcej trudu, ale poprawa jakości odczuwalna! Jaki ser będzie najlepszy? Tłusty lub półtłusty, chudy odkładamy na czas po świętach, kiedy trzeba będzie zrzucić to i owo ;-)
  • Aby sernik nie wyrósł jak szalony, a później opadł i popękał, należy go piec długo, ale w dość niskich temperaturach. Zawsze w opcji góra-dół, nigdy na termoobiegu! Zaczynamy od 170 stopni na 20 minut, później skręcamy piekarnik do 130 stopni i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Sernik to delikatesik – dlatego nie wyciągamy go gwałtownie po upieczeniu, ale pozwalamy ochłonąć w ciepełku – przy uchylonym piekarniku;
  • Im bardziej napowietrzymy ciasto podczas robienia, tym bardziej spektakularnie siądzie! Dlatego wszystkie składniki miksujemy krótko – wyłącznie po to, by się połączyły
  • Sernik jest najlepszy kilkanaście godzin po upieczeniu – świeży nie smakuje tak dobrze! Aby sernik nabrał charakteru, przechowujemy go w chłodnym miejscu; uwaga na lodówki przeładowane podczas świąt kiełbasami i innymi rarytasami tego pokroju – sernik bardzo absorbuje zapachy i może okazać się, że pachnący jałowcową traci „nieco” na atrakcyjności ;-)

Bajeczny sernik z domową frużeliną

Sernik:

  • 500 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 100 g śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)

Wszystkie składniki wyciągamy dwie godziny wcześniej z lodówki.  Piekarnik nastawiamy na 170 stopni (góra-dół). Krótko, około minuty, na niskich obrotach, miksujemy ser z mascarpone, mąką oraz cukrami  – ma powstać gładka masa. Później kolejno wbijamy po jednym jajku, bardzo krótko miksując po każdym (do 20 sekund), na końcu w masie ląduje śmietana i ją też delikatnie, krótko łączymy z masą serową. Ciasto wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy jeszcze przez 80 minut.

domowa frużelina z wiśni

  • paczka mrożonych wiśni (około 450 g)
  • 20 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Mrożone wiśnie rozmrażamy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Odlewamy pół szklanki powstałego soku, mieszamy do dokładnie z mąką ziemniaczaną i wlewamy z powrotem do wiśni, dokładnie rozprowadzając i raz jeszcze zagotowując. Studzimy i serwujemy!

Kliknij po świetne akcesoria do pieczenia
Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.