Po ukończeniu 12. miesiąca życia Twój maluch wkracza w nowy etap. To samo tyczy się jego diety. Dowiedz się, co roczne dziecko może jeść, a czego kategorycznie należy unikać. Przedstawiamy najważniejsze fakty dotyczące prawidłowego żywienia rocznych malców.
Jeśli spodoba Ci się jakiś produkt, kliknij w jego zdjęcie, aby porównać ceny i kupić go taniej w Internecie.
Roczny maluch powinien spożywać śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Uważaj na wielkość porcji. Nie przekarmiaj malucha. Nie powinien też podjadać między posiłkami.
Dieta rocznego dziecka jest inna, jeszcze wielu produktów nie wolno mu spożywać. Posiłki, które gotujesz dla pozostałych członków rodziny będą dla niego za ciężkie. Uważaj również na rosół! Możesz karmić malca zdrowym, chudym bulionem domowej roboty, w którym nie ma sztucznych dodatków (kostek rosołowych itp.).
Sól i cukier: NIE
Należy ograniczyć spożycie soli i cukru w diecie rocznego dziecka. Za duże ilości tych przypraw mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Uważnie czytaj etykiety.
Możesz delikatnie doprawiać posiłki rocznego dziecka - nie przyrządzaj pikantnych potraw. Wykorzystuj w kuchni zioła. Potrawy będą bardziej aromatyczne, ale delikatniejsze dla żołądka.
Owoce i warzywa: TAK
Owoce i warzywa są dobrym źródłem witamin i minerałów, a także błonnika. Wprowadzając nowe gatunki, zachowaj szczególną ostrożność. Obserwuj, czy nie wywołują u malca reakcji alergicznych. Owoce, zwłaszcza suszone, będą dobrym zamiennikiem dla słodyczy.
Grzyby (leśne): NIE
Grzyby są ciężkostrawne. Dodatkowo w przypadku gatunków niehodowlanych istnieje duże ryzyko pomylenia grzybów jadalnych z tymi trującymi.
Nabiał: TAK
Nabiał jest dobrym źródłem białka i wapna. Możesz podawać jajka, jogurty naturalne, sery białe i żółte (wysokojakościowe). Obserwuj, czy produkty mleczne nie wywołują reakcji charakterystycznej dla nietolerancji laktozy. NIE dawaj dzieciom słodkich jogurtów i serków (wysoka zawartość cukrów i innych dodatków) oraz sera pleśniowego.
Mleko krowie jest dość ubogie, zawiera dużo sodu, który obciąża nerki i ze względu na wyższą zawartość laktozy jest ciężkostrawne. Nie należy podawać dzieciom mleka do 3. roku życia! Zamiast niego, podawaj mleko modyfikowane dla dzieci, które skończyły roczek.
Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możesz podawać tłuszcze zwierzęce (masło) i stopniowo wporowadzać kolejne oleje roślinne.
Tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia. W produktach kryją się pod nazwami: utwardzony, uwodorniony, cukierniczy. Uważaj również na margarynę.
Możesz podawać je stopniowo, ale w niewielkich ilościach, gdyż kakao również jest silnym alergenem. Zamiast słodzonych napojów kakaowych wybieraj dobrej jakości kakao naturalne. To samo tyczy się czekolady.
Im wcześniej zaczniesz zapoznawać dziecko ze słodyczami, tym większy będziesz miała problem ze zmianą nawyków żywieniowych malca. Jeśli chcesz wprowadzić jakiś słodki deser, to ustal jedną porę dnia i/lub dzień tygodnia, w którym smakołyki będą dozwolone (oczywiście w rozsądnych ilościach).
Dieta rocznego dziecka może być wzbogacana orzechami. Zacznij od niewielkich ilości, najlepiej w rozdrobnionej postaci, żeby uniknąć zakrztuszenia.
Napoje tego typu są bogate w cukry proste i bardzo często również w konserwanty.
Woda dobrze wpływa na organizm dziecka, reguluje ważne procesy (w tym trawienie i wypróżnianie), a także oczyszcza z toksyn.
W diecie rocznego dziecka powinny pojawić się chude mięsa, gotowane, pieczone lub grillowane. Przygotowując posiłek dla pociechy, pamiętaj o grillowaniu w folii aluminiowej - w ten sposób nie dojdzie do zanieczyszczenia jedzenia oparami z dymu. Nie podawaj malcowi niedogotowanego, niedopieczonego, wędzonego mięsa, a tym bardziej surowego.
Po pierwsze produkty te są pełne niezdrowych dodatków, m.in. zagęstników, soli, konserwantów. Po drugie bardzo często są to przetwory gorszego gatunku. Jeśli chcesz włączyć wędliny do diety malca, to zadbaj o ich najwyższą jakość.
Ryby są źródłem białka i dobrych kwasów tłuszczowych omega-3. Raczej nie podawaj dziecku miecznika, makreli królewskiej, płytecznika, tuńczyka czy rekina, gdyż mięso tych ryb bywa bardzo zanieczyszczone. Ryby należy piec, grillować lub gotować (patrz: zalecenia dot. mięsa).
Rośliny strączkowe wzbogacą dietę o wartościowe białka, minerały i witaminy. Niewskazane jest jednak podawanie soczewicy.
Miód: TAK
Jest bardzo zdrowy, ale uczula, dlatego wprowadzaj go stopniowo. Nie przesadzaj z jego ilością, gdyż on również należy do cukrów prostych (jest jednak znacznie bardziej wartościowy niż cukry rafinowane).
Wybieraj produkty pełnoziarniste: są bardzo sycące, dostarczają dużo błonnika i minerałów. Nie zaleca się podawania potraw, które zawierają białą mąkę. Zrezygnuj z bułek i chlebów z ziarnami, gdyż dziecko może się nimi zakrztusić. Radzimy bacznie obserwować reakcję organizmu na pieczywo (gluten).
Dania w proszku oraz tzw. potrawy instant powstają na bazie białej mąki, ponadto zawierają niedozwolone w diecie rocznego dziecka glutaminian, konserwanty, wzmacniacze smaku, duże ilości soli i cukru.