Data publikacji:

Syrop, który w mig rozprawi się z kaszlem i flegmą

Autor: Sylwia Stwora

Marchewka to zdrowie - każdy to powie. Dobrze wpływa na skórę, oczy, a ostatnio głośno jest również o jej właściwościach przeciwnowotworowych. A czy wiesz, że to skuteczny oręż w walce z kaszlem mokrym?! Zobacz, jak przygotować naturalny, domowy syrop na kaszel mokry. Głównym składnikiem nasze ulubione pomarańczowe warzywo.

Renoma marchewki w zakresie pozytywnego wpływu na nasz organizm jest powszechnie znana. Wcinamy ją głównie z uwagi na wysoką zawartość karotenu i witaminy A, które od wewnątrz dbają o naszą skórę oraz oczy. Mocno pokreślane są też właściwości antynowotworowe marchewki. O łagodzeniu dolegliwości ze strony żołądka nie wspominając. Tymczasem to warzywo jest skutecznym narzędziem do walki z kaszlem i flegmą zalegającą w płucach. Oto przepis na syrop, dzięki któremu ty i twoi najbliżsi w zaledwie 1-2 dni przestaniecie się męczyć z uporczywymi dolegliwościami.

Marchewka na odporność

Mało kto wie, że marchewka nie tylko wzmacnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, ale też działa jak miotełka na płuca - skutecznie pomoże pozbyć się flegmy, która się tam zgromadziła i powoduje spory dyskomfort. Świetnie sprawdzi się w walce z kaszlem, przeziębieniem czy zapaleniem oskrzeli. Jeśli więc któraś z tych dolegliwości dopadła ciebie lub twoje dziecko, czym prędzej udaj się na zakupy do najbliższego warzywniaka. Do przygotowania domowego syropu, który pomoże ci pozbyć się nadmiaru wydzieliny i wyeliminuje kaszel będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg marchewki
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego imbiru
  • Twoja pociecha nie chce przyjmować leków? Sprawdź, jak skutecznie podawać dziecku tabletki i syropy (KLIK).

    Przygotowanie:

    Marchew obierz, drobno pokrój, wrzuć do rondela i zalej wodą do ok. 1 cm nad warzywa. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Dodaj posiekany imbir i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Marchewkowo-imbirową masę przecedź przez sito do miski i zblenduj. Nie wylewaj wody z wywaru – odstaw ją, aby ostygła. Gdy będzie letnia, dodaj do niej miód i wymieszaj na jednolity roztwór. Dolej go do masy i wymieszaj, aż papka będzie miała odpowiednią konsystencję. Przełóż do słoiczka.

    Zbawienny syrop z marchewki i imbiru aplikuj choremu dziecku lub dorosłej osobie 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce. Efekty kuracji zobaczysz nawet już następnego dnia.

    Szeroki wybór miodów znajdziesz TUTAJ.