Imbir to jedna z najskuteczniejszych, a co ważne naturalnych, oręży w walce z infekcjami. Wszystko dzięki temu, że wyglądający jak łapa potwora korzeń wykazuje działanie przeciwzapalne, rozgrzewające, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że oprócz wzmocnienia odporności i zwalczenia przeziębienia czy grypy, imbir świetnie sprawdza się jako środek przeciwwymiotny.
Poradzi sobie np. z chorobą lokomocyjna u dziecka czy mdłościami w trakcie ciąży. Ta jedna z najstarszych roślin leczniczych może być również wykorzystywana przy reumatyzmie, alergiach, chorobach serca, nadciśnieniu, bólach głowy i bólach menstruacyjnych.
Warto włączyć go do diety dziecka ze względu na wspomaganie pamięci i podnoszenie wydajności umysłowej. Wszystko dzięki temu, że w roślinie o korzennym, ostrym i nieco palącym smaku (nadaje mu go gingerol, szogaol, zingeron) znajdziemy mieszankę żywic i olejków eterycznych, a także wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo i witaminy B1, B2 oraz C.
Imbir w diecie dziecka może pojawić się po 1. roku życia, z uwagi na ostry smak i niepożądane reakcje, jakie może wywołać w maleńkim organizmie, np. łzawienie, duszność, kolka czy ból brzucha. Ważne jest, aby stosować go z umiarem, bo jak wszystko w nadmiarze – szkodzi. Przedawkowanie może spowodować skurcze żołądka i pogorszenie jego funkcjonowania.
Imbir występuje w świeżej lub suszonej formie (może być jeszcze kandyzowany, ale ma zastowasowanie jedynie w kuchni). Warto wiedzieć, że każda inaczej wpływa na organizm.
W przypadku przeziębienia czy grypy, należy sięgać po świeży korzeń. Pomoże rozgrzać organizm, pobudzi krążenie krwi oraz zadziała napotnie. Pobudzając układ immunologiczny, wesprze walkę z chorobą, a podnosząc odporność – zmniejszy ryzyko infekcji w przyszłości. Najlepiej zrobić herbatę z naparem z imibru.
PRZEPIS: Posiekaj lub zetrzyj plaster korzenia i zalej gorącą herbatą. Ostry, korzenny smak imbiru może odstraszyć dziecko. Aby chętniej wypiło leczniczą herbatę, można ją posłodzić łyżeczką miodu i rozcieńczyć wodą. Podawaj dziecku 2-3 razy dziennie po 1 filiżance.
Innym rozwiązaniem jest napój imbirowo-miodowy.
PRZEPIS: Do kubka wrzuć plaster imbiru, dodaj łyżeczkę miodu i zalej letnią wodą. Przykryj i odstaw na noc. Rano uzupełnij napój łyżeczką soku z cytryny oraz ciepłą wodą.
Pamiętaj! Miód traci swoje właściwości zdrowotne w temperaturze powyżej 40 st. Celsjusza! Jeśli chcesz skorzystać z jego dobroczynnych składników, to dodawaj go tylko do ostudzonych napojów. Gorące napoje lepiej słodzić melasą, cukrem brązowym (nierafinowanym!), ksylitolem, stewią lub erytrolem.
Wywar z imbiru może posłużyć też do natarcia ciała.
PRZEPIS: Do 100 g posiekanego korzenia, dodaj 2 szklanki wody. Całość zagotuj. Poczekaj aż wywar ostygnie. Nasmaruj nim ciało dziecka, ubierz je ciepło i połóż do łóżka.
Suszony imbir najlepiej wykorzystać do płukania zapchanego flegmą gardła.
PRZEPIS: Do szklanki letniej wody dodaj 2 łyżeczki suszu, wymieszaj i każ dziecku przepłukać mieszanką gardło.