Mleko roślinne? Zrobisz je w kilka minut

0

Laryngolog kręci nosem słysząc, że Dziedzic uwielbia mleko krowie, dlatego staram się je ograniczać, jak tylko mogę. Co zamiast? Mleko roślinne. Tym sklepowym nie do końca  ufam (no i te ceny!), dlatego staram się robić je sama. To banalnie proste – wystarczy dobry blender.

Napój roślinny (u nas najczęściej kokosowy lub migdałowy) to fantastyczny zamiennik – można go dodawać wszędzie tam, gdzie potrzebne tradycyjne mleko, czyli do naleśników, placków, ciast, płatków śniadaniowych czy lodów. Ba – migdałowe z powodzeniem zastąpi śmietankę do kawy (tylko nie wlewajcie go do wrzącego napoju!), a dzieciom – ze zblendowanym, dojrzałym bananem – jako przepyszny napój na drugie śniadanie. Nic tylko wypróbować – to na prawdę banalne.

Mleko roślinne – kokosowe

  • Szklanka wiórków kokosowych (bez siarki!)
  • Cztery szklanki wody źródlanej

Wiórki zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na kilka godzin (ja zazwyczaj ograniczam się do kilkudziesięciu minut). Po tym czasie podgrzewamy całość przez kilka minut uważając, by nie zagotować. Zostawiamy do przestygnięcia i miksujemy blenderem o dużej mocy. Powstały napój przecedzamy przez gazę lub sitko, uzupełniamy resztą wody. Gotowe! Mleko może stać przez cztery dni w lodówce. Pewnie się rozwarstwi, ale to normalne – wystarczy je wtedy zamieszać. Ja ostatnio użyłam go do produkcji domowych, wegańskich lodów orzechowych. A powstały produkt uboczny, czyli zmielone wiórki, wysuszyłam w piekarniku i zmieliłam na mąkę kokosową. Inne, częste zastosowanie, to kokosanki. Polecam!

Mleko roślinne – migdałowe

  • Szklanka blanszowanych migdałów
  • Cztery szklanki wody źródlanej

Postępujemy identycznie, jak w przypadku mleka kokosowego. Do produkcji napoju można użyć migdałów już posiekanych lub ze skórką – wtedy zalewamy je wrzątkiem, czekamy kilka minut, a następnie obieramy. Później podgrzewamy, studzimy, blendujemy, przecieramy i…delektujemy się. Smacznego!


Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.