Sezon truskawkowy w pełni - warto wykorzystać go jak najlepiej! Kiedy już nacieszmy się truskawkami wyjadanymi z miski, bez żadnych dodatków, warto wypróbować kilka naszych przepisów na desery, które na pewno posmakują dzieciakom.
Koktajl z mlekiem i truskawkami to chyba najpopularniejszy milkshake. Jeśli dodasz do niego kilka łyżek ugotowanej dzień wcześniej owsianki, będzie sycącym drugim śniadaniem dla dziecka.
Miksujemy garść truskawek, szklankę mleka, 5 łyżek ugotowanej owsianki i łyżeczkę cukru.
Taki zdrowy deser z powodzeniem zastąpi poobiedni batonik czy kawałek ciasta.
Miksujemy szklankę truskawek z odrobiną cukru. Na dno szklanki układamy kilka pokruszonych ciasteczek owsianych, na to kładziemy kilka łyżek greckiego jogurtu. Całość polewamy truskawkowym sosem.
Eton mess to bardzo popularny i baaardzo słodki deser, ale połączenie jego składników jest pyszne!
Do każdego pucharka z deserem dodajemy kilka pokruszonych bezików, parę łyżek bitej śmietany oraz garść pokrojonych, świeżych truskawek.
Sposób podania tego koktajlu na pewno zainteresuje malucha. Dzięki temu, że bananowa część koktajlu jest gęstsza, wyraźnie oddziela się ona od części truskawkowej.
MUS BANANOWY: Miksujemy jednego banana z plastrem świeżego ananasa i 2 łyżkami jogurtu naturalnego.
MUS TRUSKAWKOWY: 200 dag truskawek miksujemy z łyżeczką cukru
Do szklanek najpierw wlewamy mus bananowy, na to mus truskawkowy.
Taki mrożony jogurt możemy przygotować bez maszynki do lodów!
Miksujemy 80 dag truskawek, 500 g jogurtu greckiego, pół szklanki kremówki, świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny, kilka łyżek cukru (do smaku). Wkładamy do lodówki, do schłodzenia. Wyjmujemy z lodówki, raz jeszcze miksujemy (by jogurt stał się "napuszony"), wkładamy do zamrażarki. Podczas chłodzenia miksujemy kilka razy, aby nie pojawiły się kryształki lodu.