Wafle z domową nutellą. Palce lizać!

0

Dziś pomysł na szybką, domową przekąskę. W roli głównej – najzwyczajniejsze w świecie wafle oraz własnej roboty smarowidło – u nas świetnie sprawdza się domowa nutella. 

Najpierw szybki przepis na krem czekoladowy.

Domowa nutella

  • 140 g zmielonych orzechów laskowych,
  • 80 g zmielonego brązowego cukru
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 90 g mleka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy mleko, masło, orzechy (uwaga! Jeżeli sami mielicie, pamiętajcie, by wcześniej sparzyć je wrzątkiem i zdjąć skórkę!) oraz cukier i gotujemy przez dwie minuty, ciągle mieszając. Krem wkładamy do umytego słoika i chłodzimy, a później wstawiamy do lodówki by stężał. Gotowe! ♥

Wafle smarujemy kremem i zostawiamy na kilka godzin, by zmiękły (ale zaraz po przełożeniu też wybornie smakują – przetestowaliśmy to ;-) Zamiast nutelli można użyć domowych dżemów albo – w wersji super szybkiej – miodu wymieszanego z podprażonymi migdałami. Smacznego!

Udostępnij

Zostaw komentarz