Każde dziecko lubi słodkości, lecz z powodu wielu obowiązków rodzice nie zawsze są w stanie zadbać o to, by przekąska była zdrowa. Oto przepis na naturalny kisiel dla dziecka, który będzie nie tylko pyszny, ale i pożywny.
Kisiel to dobra alternatywa dla wszelkiego rodzaju cukierków, batoników czy lizaków pełnych sztucznych barwników i pustych kalorii. Domowa przekąska w przeciwieństwie do gotowych proszków z torebki da Ci pewność, że Twoje dziecko spożywa produkt bezpieczny i w pełni naturalny, dlatego warto czasem poświęcić trochę czasu, by zadbać o zdrowie malucha.
Naturalny kisiel dla dziecka powinien być przyrządzony z myślą o ulubionych smakach i owocach, za którymi przepada Twoja pociecha. Nie kieruj się własnym gustem lub prostotą przygotowania – może się to skończyć tym, że maluch po prostu nie będzie chciał sięgnąć po taką przekąskę.
Wybierz zatem sok owocowy o smaku, który dziecko lubi (przygotuj 100 ml, najlepszym wyborem będzie ten domowej roboty, np. jagodowy, malinowy, truskawkowy czy żurawinowy). Kolejnym składnikiem jest przegotowana woda o tej samej objętości oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Do środka można dodać także posiekane kawałki owoców.
Naturalny kisiel dla dziecka jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Gdy już skompletujemy wskazane wyżej składniki, 2/3 objętości wody należy wymieszać z sokiem i doprowadzić do wrzenia. Do pozostałości dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy do momentu, w którym znikną wszystkie grudki.
W momencie wrzenia soku dodajemy do niego mieszankę z mąką i ponownie zagotowujemy, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Tak przygotowany kisiel pozostawiamy chwilę do wystudzenia, po czym podajemy go na ciepło lub na po uprzednim schłodzeni w lodówce na zimno. Całość można urozmaicić syropem owocowym lub samodzielnie robioną bitą śmietaną, by przekąska nadal pozostawała zdrowa.
*Aby dowiedzieć się więcej o produkcie, kliknij w jego zdjęcie