Żurawina – nasz sposób na szybką walkę z przeziębieniem

0

Choć kojarzy się głównie z remedium na chory pęcherz, herbatą ekspresową albo wytrawnym sosem do mięs, żurawina ma znacznie szersze spektrum działania i zastosowania. Ja właśnie odkryłam idealną formę żurawiny dla nas – pod postacią musu. Bardzo, bardzo polecam – szczególnie wtedy, gdy wszyscy w okół kichają i prychają.

Świeża żurawina ma najlepsze właściwości prozdrowotne, ale ciężko pałaszować samą – jest zbyt kwaśna (co jeszcze byłoby do przełknięcia), cierpka i gorzka. Ale już w połączeniu z miodem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Przygotowując dla Was ten wpis własnie podjadam taką miksturę, popijając gorącą herbatą z sokiem z malin i świeżym imbirem. Czuję, że powoli rozkłada mnie przeziębienie, dlatego sięgnęłam po swój sprawdzony sposób.

Mus z żurawiny  jest banalny w przygotowaniu – wystarczy zblendować garść świeżych owoców (właśnie teraz jest na nie sezon!) z łyżką miodu. Mus jest idealny do herbaty, ale świetnie sprawdzi się też w roli polewy – na przykład do pancaków, naleśników albo omleta. Smakuje każdemu bez wyjątku – testowałam to ostatnio na kilkuletnim, zdeklarowanym niejadku, który nas odwiedził. Moje dzieciaki jedzą z wielką chęcią.

Dlaczego warto włączyć żurawinę do jesiennego menu?  Bo to bezcenne źródło witamin – w szczególności witaminy C (nawet 14 mg w 100 g świeżych owoców), ale też B1 i B2, kwasu foliowego i niacyny. Żurawina to też bogactwo minerałów – jedząc ją dostarczacie organizmowi potasu, żelaza, wapnia, oraz wiele przeciwutleniaczy.

Sezon na żurawinę się właśnie rozpoczął. Świeżą można przechowywać około 4-5 tygodni w lodówce. Warto też zamrozić kilka woreczków na zapas – późną zimą będą jak znalazł! Zdradzę Wam, że oprócz musu, wykorzystuję je do produkcji muffinek – żurawina w duecie z białą czekoladą wypada obłędnie.

Kliknij i sprawdź przepis na orkisozwo-owsiane muffinki

Żurawina jest sprzymierzeńcem w walce z wieloma chorobami – jak ustalili naukowcy, włączenie jej do diety wspomaga układ krążenia (ze względu na bogactwo flawonoidów), pozwala na szybkie rozprawienie się z chorym pęcherzem, przyspiesza przemianę materii i wspomaga oczyszczanie się organizmu z toksyn.


Udostępnij

Zostaw komentarz