Data modyfikacji:

Żurawina – nasz sposób na szybką walkę z przeziębieniem

Autor: Justyna Mazur

Choć kojarzy się głównie z remedium na chory pęcherz, herbatą ekspresową albo wytrawnym sosem do mięs, żurawina ma znacznie szersze spektrum działania i zastosowania. Ja właśnie odkryłam idealną formę żurawiny dla nas – pod postacią musu. Bardzo, bardzo polecam – szczególnie wtedy, gdy wszyscy w okół kichają i prychają.

Świeża żurawina ma najlepsze właściwości prozdrowotne, ale ciężko pałaszować samą – jest zbyt kwaśna (co jeszcze byłoby do przełknięcia), cierpka i gorzka. Ale już w połączeniu z miodem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Przygotowując dla Was ten wpis własnie podjadam taką miksturę, popijając gorącą herbatą z sokiem z malin i świeżym imbirem. Czuję, że powoli rozkłada mnie przeziębienie, dlatego sięgnęłam po swój sprawdzony sposób.

Mus z żurawiny  jest banalny w przygotowaniu – wystarczy zblendować garść świeżych owoców (właśnie teraz jest na nie sezon!) z łyżką miodu. Mus jest idealny do herbaty, ale świetnie sprawdzi się też w roli polewy – na przykład do pancaków, naleśników albo omleta. Smakuje każdemu bez wyjątku – testowałam to ostatnio na kilkuletnim, zdeklarowanym niejadku, który nas odwiedził. Moje dzieciaki jedzą z wielką chęcią.

Dlaczego warto włączyć żurawinę do jesiennego menu?  Bo to bezcenne źródło witamin – w szczególności witaminy C (nawet 14 mg w 100 g świeżych owoców), ale też B1 i B2, kwasu foliowego i niacyny. Żurawina to też bogactwo minerałów – jedząc ją dostarczacie organizmowi potasu, żelaza, wapnia, oraz wiele przeciwutleniaczy.

Sezon na żurawinę się właśnie rozpoczął. Świeżą można przechowywać około 4-5 tygodni w lodówce. Warto też zamrozić kilka woreczków na zapas – późną zimą będą jak znalazł! Zdradzę Wam, że oprócz musu, wykorzystuję je do produkcji muffinek – żurawina w duecie z białą czekoladą wypada obłędnie.

Kliknij i sprawdź przepis na orkisozwo-owsiane muffinki

Żurawina jest sprzymierzeńcem w walce z wieloma chorobami – jak ustalili naukowcy, włączenie jej do diety wspomaga układ krążenia (ze względu na bogactwo flawonoidów), pozwala na szybkie rozprawienie się z chorym pęcherzem, przyspiesza przemianę materii i wspomaga oczyszczanie się organizmu z toksyn.

ciasta wielkanocne

Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

2021-03-01
Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
karmienie dziecka

Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

2019-09-05
Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
dziecko

Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

2019-08-16
Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
Menu na urodziny

Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

2019-05-30
Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
Jak zrobić lody bez cukru?

Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

2019-04-09
Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
Domowe praliny

Przepisy na domowe pralinki

2019-02-27
Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!