Data modyfikacji:

Dynia – 6 najlepszych przepisów na ciasta i obiady

Sezon na dynię trwa w najlepsze! To wyjątkowe warzywo smakuje dobrze zarówno na słono, jak i na słodko. Jak przyrządzić dynię? Co z niej przygotować? Sprawdź nasze przepisy na ciasta i dania wytrawne z dynią w roli głównej!

Przepisy z dynią:

  1. Placki z dyni
  2. Zupa-krem z pieczonej dyni
  3. Sałatka z pieczoną dynią i niebieskim serem
  4. Ciasto z dynią i bakaliami
  5. Dynia makaronowa z sosem pomidorowym
  6. Pumpkin Pie

Sprawdź również: Dynia - owoc genialny! 3 przepisy z dynią w roli głównej dla całej rodziny

Przepisy z dynią – jak przyrządzić dynię?

Dynia to warzywo nie tylko bardzo zdrowe, ale również pyszne. Czy wiesz, że istnieje aż kilkadziesiąt odmian tego warzywa? Najpopularniejsze z nich to Hokkaido, piżmowa, makaronowa, delicata oraz zwyczajna. Do przepisów na ciasto najlepiej nadaje się dynia Hokkaido, jednak ten wyjątkowo smaczny rodzaj dobrze sprawdza się również w daniach wytrawnych.

Jak przyrządzić dynię? Surowe warzywo należy przekroić i usunąć ze środka wszystkie pestki. Następnie można ugotować ją i upiec w piekarniku, po czym obrać ze skórki (jedynie skórka dyni Hokkaido jest jadalna).

Nie wiesz, co przyrządzić z tego warzywa? Sprawdź nasze 6 przepisów na słodko i na słono z dynią w roli głównej!

Placki z dyni – prosty i szybki przepis

Składniki:

  • 500 g surowego miąższu z dyni,
  • 2 jajka,
  • ok. 100 g mąki pszennej (lub mniej/więcej w zależności konsystencji dyni),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • do podania: cukier i kwaśna śmietana lub gulasz.
Miąższ z dyni zetrzyj na tarce o drobnych lub grubych oczkach w zależności od preferencji, lekko odciśnij na durszlaku. Dodaj jajka i mąkę, a także sól. Z gotowej masy formuj łyżką placki i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się chrupiące. Podawaj na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub na słono z gulaszem. Ten przepis z dynią sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. Gwarantujemy, że spodoba się również dzieciom.

Zupa-krem z pieczonej dyni

Składniki:

  • 700 g miąższu z dyni,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy, np. gałka muszkatołowa i szałwia,
  • kwaśna śmietana i pestki dyni do podania.
Dynię pokrój w grube plastry i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą i polej oliwą. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (powinno to zająć ok. 25 minut).

Upieczoną dynię włóż do garnka. Dodaj bulion oraz przyprawy i zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj udekorowane kleksem śmietany i prażonymi pestkami dyni. Ta zupa z dynią najlepiej smakuje w zestawie ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Sałatka z pieczoną dynią i niebieskim serem

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 g niebieskiego sera, np. Lazur, rokpol czy gorgonzola,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • rukola,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.
Dynię umyj, pokrój w kostkę i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop lekko oliwą. Upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (ok. 20 minut). W międzyczasie upraż orzechy na suchej patelni, ser pokrój w kostkę, a rukolę umyj i osusz.

Na talerzach rozłóż rukolę, upieczoną dynię, ser i orzechy. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz i gotowym sosem polej sałatkę. Jeśli chcesz wykonać ten przepis z dynią w wersji fit, zmniejsz ilość oliwy oraz niebieskiego sera.

Ciasto z dynią i bakaliami – podstawowy przepis na ciasto z dynią

Składniki:

  • 250 g surowego miąższu dyni Hokkaido,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 230 ml oleju,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 100 g posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych),
  • 200 g mieszanki rodzynek i żurawiny.
Miąższ z dyni zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Do drugiego naczynia przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. W kolejnej misce roztrzep jajka z cukrem oraz olejem. Dodaj suche składniki, dynię oraz bakalie i wymieszaj dokładnie szpatułką.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (okrągłej lub kwadratowej) i piecz w 165 stopniach Celsjusza przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Następnie przestudź, wyjmij z formy i dowolnie udekoruj. Ten przepis na ciasto z dynią sprawdzi się na wszelkich jesiennych przyjęciach.

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym – niskokaloryczny przepis na dynię

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • ulubiony sos pomidorowy,
  • parmezan do posypania.
Dynię makaronową przekrój wzdłuż na pół. Skrop oliwą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 50 minut. Następnie usuń pestki, a miąższ rozdziel na pojedyncze włókna, skrobiąc go widelcem – w ten sposób otrzymasz dyniowy makaron.

Rozłóż go na talerzach, oprósz solą oraz pieprzem i polej ulubionym sosem pomidorowym. Jeśli chcesz wykonać ten przepis z dynią w wersji wege, zrób najprostszy sos pomidorowy bez mięsa, jeśli zaś nie – przygotuj sos jak do spaghetti bolognese. Całość posyp tartym parmezanem. Ten niskokaloryczny przepis z dynią z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom na diecie.

Pumpkin pie – klasyczne ciasto z dynią w stylu amerykańskim

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • zimna woda.
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą w dużej misce. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i krótko wyrabiaj ciasto palcami – tak, jakbyś robiła kruszonkę. Następnie dodaj jajko i zagnieć szybko gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając nieco wody. Schładzaj w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 24 cm.

Ponakłuwaj widelcem i przykryj papierem do pieczenia, na który nasyp surowy groch lub fasolę – zapobiegnie to wyrastaniu ciasta. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut.

Składniki na dyniowe nadzienie:

  • 420 g puree z dyni (zblendowany miąższ upieczonej dyni),
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka mąki lub skrobi ziemniaczanej,
  • 100-150 g cukru (zwykłego lub brązowego),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika.
Składniki nadzienia włóż do miski i roztrzep mikserem lub trzepaczką. Całość wylej delikatnie na podpieczony spód. Piecz przez 15 minut w 220 stopniach Celsjusza, a następnie obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 45 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Podawaj schłodzone, np. z kleksem bitej śmietany.