Masa porcelanowa – idealna do tworzenia ozdób (SPRAWDZONY PRZEPIS)

0

Masa porcelanowa – to brzmi dumnie, prawda? W rzeczywistości to tylko klej z mąką i oliwą, ale po wyschnięciu rzeczywiście nieco przypomina porcelanę, bo gdy odpowiednio cienko ją rozwałkujemy, przepuszcza delikatnie światło. Masę porcelanową robi się błyskawicznie, w dodatku kosztuje grosze i sama się utrwala – wystarczy zostawić ją w spokoju na kilka godzin. Polecamy bardzo!

Jak wiecie, uwielbiamy wszelkiego rodzaju masy plastyczne, piaski kinetyczne i inne cuda, w których można bezkarnie się babrać. Pardon, tworzyć! Toż to twórczość jest, a nie zabawa ;- ) Masa porcelanowa, którą niedawno przygotowaliśmy po raz pierwszy, idealnie się do takich zabaw, tfu! pracy, nadaje. Jest trwała jak modelina, ale nie trzeba jej suszyć, nie kruszy się też tak łatwo jak masa solna. Minusy? Widzę tylko jeden – masa szybko schnie, więc trzeba albo błyskawicznie wykonać robotę (co przy dzieciach jest mało realne), albo wydzielać po kawałku, a resztę szczelnie zawijać, by się nie zmarnowała.

ZOBACZ KONIECZNIE: Domowa ciastolina. Wystarczy zmieszać ze sobą te cztery składniki!

Masę porcelanową bez trudu przygotujecie z dziećmi w domu. Warunek – dzieci muszą być już lekko odrośnięte od ziemi i wierzyć mamie na słowo, że nie wszystko przypominające lukier nadaje się do jedzenia. Moja prawie dwuipółlatka dała się przekonać, ale łatwo nie było ;-)

masa porcelanowa – poniżej znajdziecie sprawdzony przez nas przepis; foremki świąteczne znajdziecie TUTAJ

masa porcelanowa – przepis

  • 15 łyżek kleju wikol
  • 15 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju (najtańszy jaki macie w kuchni, może być oliwka dla dzieci – zapach będzie lepszy)

Przepis na masę porcelanową (zwaną też suchą porcelaną lub zimną porcelaną) jest banalnie prosty – w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (bez problemu umyjecie później naczynie, klej jest w pełni zmywalny), a później przez chwilę wyrabiamy je ręką – by powstał jednolity, nie kruszący się materiał. Ręce dobrze wcześniej natłuścić oliwką – masa nie będzie wtedy kleić się do palców.

Przepis na masę porcelanową (zwaną też suchą porcelaną lub zimną porcelaną) jest banalnie prosty – w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (bez problemu umyjecie później naczynie, klej jest w pełni zmywalny), a później przez chwilę wyrabiamy je ręką – by powstał jednolity, nie kruszący się materiał.

Masa jest bardzo plastyczna, ale ciut twardsza niż ciastolina. Możemy ją wałkować, wycinać stemplami, formować w figurki, odciskać różne kształty (np. gałązek). Jeżeli zdecydujecie się, jak my, wycinać z niej ozdoby na choinkę, nie zapomnijcie zrobić dziurki do przewleczenia sznurka. Świetnie w roli „dziurkacza” sprawdza się słomka. Masa jest też idealna, by uwiecznić kształt małych stópek lub dłoni.

Sucha porcelana staje się twarda po kilku godzinach. Uwaga! Cienko wycięta może się podczas suszenia lekko wygiąć – aby temu zapobiec, możecie przykryć ją papierem do pieczenia i delikatnie obciążyć.


Udostępnij

Zostaw komentarz

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.