Pyszna szarlotka na maślanym spodzie (PRZEPIS)

0

Jesień w naszej kuchni pachnie cynamonem i jabłkami. Dodajemy je do porannej owsianki/jaglanki, a gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, robimy ciasto. Sami przyznajcie – nie ma nic lepszego niż klasyczna szarlotka z chrupiącym wierzchem i na maślanym spodzie…

Zazwyczaj ciasto wychodzi spod mojej ręki (TUTAJ znajdziecie przepis na jabłecznik w mojej wersji), ale dzisiaj czekała na mnie niespodzianka – przepyszna szarlotka w wydaniu duetu Dziedzic & Tata Dziedzica. Szybsza i prostsza niż ta, którą robię ja, ale w smaku niczym jej nie ujmuje. Ba! Dziedzic wydał podobno nawet werdykt, że jest lepsza, ale pod moją nieobecność, więc nie mogę potwierdzić autentyczności tej recenzji. Jedno jest jednak pewne – jeżeli ją zrobicie, na pewno nie pożałujecie! :-)

Prosta szarlotka na maślanym spodzie

Kruche ciasto:

  • 200 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • jajko
  • szczypta soli

Masa z jabłek:

  • 1,5 kg obranych i pokrojonych na plastry jabłek (najlepsza odmiana to szara reneta)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)

Wszystkie składniki na kruche ciasto energicznie zagniatamy, a gdy masa jest jednolita, formujemy z niej kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Jeżeli chcecie nieco “odchudzić” ciasto, można użyć 100 g mąki owsianej i 200 pszennej albo orkiszowej jasnej.

Masa z jabłek: Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, cukier (jeżeli używamy), cynamon, i prażymy całość na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu co czasu mieszając.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na trzy części – dwoma wylepiamy dół foremki wysmarowany masłem,, jedną zostawiamy na górę; wykładamy uprażone jabłka, na górę kładziemy resztę kruchego ciasta, formując go w kratkę (można też porozrzucać kawałki w formie kruszonki). Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez około 60 minut, później – jeżeli mamy taką opcję w piekarniku – podpiekamy jeszcze sam dół przez około 10 minut.

Smacznego!

 

Udostępnij

Zostaw komentarz