Data modyfikacji:

Syrop z marchwi i imbiru na kaszel u dzieci. Domowy przepis

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym każdy z nas jest szczególnie narażony na przeziębienie i grypę – ryzyko zachorowania jest jeszcze większe w przypadku dzieci. Twoja pociecha ma brzydki kaszel? Jako wsparcie leczenia zaleconego przez lekarza rodzinnego wypróbuj znany od lat sposób na uporanie się z chrypką, flegmą i przewlekłym chrząkaniem – syrop z marchwi i imbiru.
marchewki

Syrop z marchwi na kaszel – właściwości

Głównym składnikiem pysznego i zdrowego syropu jest marchew, której prozdrowotne właściwości są znane i cenione od wieków. Jedną z niewątpliwych zalet teg o warzywa jest dostępność praktycznie w każdym sklepie i niska cena, a to wszystko ze smaczną bombą witaminową skrywającą się pod skórką.

Marchew zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy – karotenoidów, które są sekretem jej pomarańczowego, soczystego koloru. Likopen, luteina, alfa-karoten czy beta-karoten chronią ludzki organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają kondycję skóry.

W marchewce nie brakuje także witaminy C, B6, K, E oraz bomby minerałów – wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku i sodu. W warzywie znajdziesz również kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę czy tiaminę.

Dlaczego warto jeść marchewkę samodzielnie lub przygotować syrop z marchwi i imbiru? Pomarańczowe warzywo wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego i pokarmowego, wspiera profilaktykę chorób przewlekłych, w tym między innymi nowotworów, a także działa zbawiennie na układ oddechowy. Marchewka wzmacnia błonę śluzową, ma właściwości wykrztuśne, a do tego przyspiesza proces zdrowienia.
świeże marchewki na syrop

Syrop z marchwi nie jest kompletny bez imbiru!

Syrop z marchwi ma drugi, niezwykle ważny składnik – imbir. Jego właściwości sprawiły, że od lat wykorzystuje się go jako naturalną metodę leczenia przeziębień. Korzeń działa rozgrzewająco, pomaga w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, a do tego wspomaga odporność.

Odkażające właściwości rośliny sprawdzają się świetnie w przypadku bólu gardła, a regularne spożywanie syropu z marchwi i imbiru wzmacnia odporność.

Co znajdziesz w imbirze? Kwas foliowy, witaminę C, E i B oraz mnóstwo składników mineralnych – selen, żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, mangan czy cynk. Nie brakuje także tiaminy, ryboflawiny i niacyny.

Syrop z marchwi i imbiru przygotowuje się także z miodem – naturalny słodzik nie tylko poprawia smak domowej mikstury, ale także wspomaga jej prozdrowotne działanie. Ma właściwości bakteriobójcze, działa przeciwbiegunkowo i poprawia pracę układu odpornościowego, skracając czas przeziębienia i niwelując ból gardła.

Kiedy i jak stosować syrop z marchwi i imbiru dla dzieci?

Syrop z marchwi i imbiru jest polecany na kaszel przewlekły. Wykrztuśne działanie sprawia, że z powodzeniem można go spożywać w przypadku kaszlu mokrego i trudnego w leczeniu oraz jako naturalne wsparcie leczenia zapalenia płuc lub oskrzeli.

Skuteczność rozgrzewającej mikstury doceniły już nasze prababcie, dlatego zdecydowanie warto wypróbować jego właściwości również w twoim domu.

Jak spożywać syrop z marchwi dla dzieci? Po przygotowaniu mieszanki należy podawać ją maluchowi od 3 do 5 razy dziennie, nie krócej niż do momentu ustąpienia kaszlu lub zniknięcia flegmy. Możesz także wzmocnić odporność pociechy, stosując syrop profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym.

Przepis na syrop z marchwi, imbiru i miodu


Aby pozbyć się flegmy i uciążliwego kaszlu, wystarczy przygotować syrop z marchwi, imbiru i miodu. Potrzebujesz do tego tylko:
  • 0,5 kg marchewek ,
  • 4 łyżek  miodu,
  • 2 łyżeczek  świeżego, posiekanego imbiru.

Przygotowanie syropu z marchwi i imbiru jest banalnie proste. Zacznij od obrania marchewki i pokrojenia jej na drobne kawałki, które następnie należy wrzucić do garnka i zalać wodą. Płyn powinien kończyć się przynajmniej 1 cm nad warzywem. Gotuj marchewkę na średnim ogniu pod przykryciem i doprowadź do wrzenia.

Gdy woda z marchewką zacznie się gotować, należy wrzucić do garnka wcześniej obrany i posiekany imbir, a następnie delikatnie wymieszać. Całość trzymaj na ogniu do momentu, gdy marchewka będzie miękka. Przecedź wszystko przez sito, nie wylewając wody z wywaru – postaw ją z boku do ostygnięcia.

Marchewkę i imbir należy zblendować na gładką masę, a następnie wymieszać wodę z wywaru z 4 łyżkami miodu. Upewnij się, że w mieszance nie ma żadnych grudek. Na zakończenie połącz wszystko w garnku i dokładnie wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gratulacje, twój pierwszy syrop z marchwi na kaszel jest gotowy!

Syrop z marchwi i imbiru – jak przechowywać?

Syrop z marchwi i imbiru najlepiej trzymać w małych słoiczkach, które należy wcześniej dokładnie wyparzyć. Podziel rozgrzewającą miksturę na równe porcje, a następnie przechowuj w lodówce przez maksymalnie 7 dni. Przed każdorazowym podaniem roztworu dziecku sprawdź, czy nadaje się on nadal do spożycia.

Chcesz zachować syrop z marchwi i imbiru na dłużej? Zawekuj słoiki! Pasteryzacja domowych przetworów jest szybka i prosta – możesz zrobić to na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku i cieszyć się smakiem oraz prozdrowotnymi właściwościami mieszanki przez cały rok.

Co warto wiedzieć o syropie z marchwi i imbiru?

Niewątpliwą zaletą smacznego, zdrowego syropu z marchwi i imbiru jest jego skuteczne oraz szybkie działanie. Przetwór jest łatwy, prosty i niedrogi w przygotowaniu, a do tego nie zawiera konserwantów, barwników i sztucznych aromatów.

Można stosować go zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych, i to bez względu na porę roku. Należy jednak pamiętać, że syrop jest bezpieczny dla pociech po pierwszym roku życia.

Autorka: Katarzyna Wendzonka