Syrop z marchwi nie jest kompletny bez imbiru!
Syrop z marchwi ma drugi, niezwykle ważny składnik – imbir. Jego właściwości sprawiły, że od lat wykorzystuje się go jako naturalną metodę leczenia przeziębień. Korzeń działa rozgrzewająco, pomaga w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, a do tego wspomaga odporność.
Odkażające właściwości rośliny sprawdzają się świetnie w przypadku bólu gardła, a regularne spożywanie syropu z marchwi i imbiru wzmacnia odporność.
Co znajdziesz w imbirze? Kwas foliowy, witaminę C, E i B oraz mnóstwo składników mineralnych – selen, żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, mangan czy cynk. Nie brakuje także tiaminy, ryboflawiny i niacyny.
Syrop z marchwi i imbiru przygotowuje się także z miodem – naturalny słodzik nie tylko poprawia smak domowej mikstury, ale także wspomaga jej prozdrowotne działanie. Ma właściwości bakteriobójcze, działa przeciwbiegunkowo i poprawia pracę układu odpornościowego, skracając czas przeziębienia i niwelując ból gardła.
Kiedy i jak stosować syrop z marchwi i imbiru dla dzieci?
Syrop z marchwi i imbiru jest polecany na kaszel przewlekły. Wykrztuśne działanie sprawia, że z powodzeniem można go spożywać w przypadku kaszlu mokrego i trudnego w leczeniu oraz jako naturalne wsparcie leczenia zapalenia płuc lub oskrzeli.
Skuteczność rozgrzewającej mikstury doceniły już nasze prababcie, dlatego zdecydowanie warto wypróbować jego właściwości również w twoim domu.
Jak spożywać syrop z marchwi dla dzieci? Po przygotowaniu mieszanki należy podawać ją maluchowi od 3 do 5 razy dziennie, nie krócej niż do momentu ustąpienia kaszlu lub zniknięcia flegmy. Możesz także wzmocnić odporność pociechy, stosując syrop profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym.
Przepis na syrop z marchwi, imbiru i miodu
Aby pozbyć się flegmy i uciążliwego kaszlu, wystarczy przygotować syrop z marchwi, imbiru i miodu. Potrzebujesz do tego tylko:
- 0,5 kg marchewek ,
- 4 łyżek miodu,
- 2 łyżeczek świeżego, posiekanego imbiru.
Przygotowanie syropu z marchwi i imbiru jest banalnie proste. Zacznij od obrania marchewki i pokrojenia jej na drobne kawałki, które następnie należy wrzucić do garnka i zalać wodą. Płyn powinien kończyć się przynajmniej 1 cm nad warzywem. Gotuj marchewkę na średnim ogniu pod przykryciem i doprowadź do wrzenia.
Gdy woda z marchewką zacznie się gotować, należy wrzucić do garnka wcześniej obrany i posiekany imbir, a następnie delikatnie wymieszać. Całość trzymaj na ogniu do momentu, gdy marchewka będzie miękka. Przecedź wszystko przez sito, nie wylewając wody z wywaru – postaw ją z boku do ostygnięcia.
Marchewkę i imbir należy zblendować na gładką masę, a następnie wymieszać wodę z wywaru z 4 łyżkami miodu. Upewnij się, że w mieszance nie ma żadnych grudek. Na zakończenie połącz wszystko w garnku i dokładnie wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gratulacje, twój pierwszy syrop z marchwi na kaszel jest gotowy!
Syrop z marchwi i imbiru – jak przechowywać?
Syrop z marchwi i imbiru najlepiej trzymać w małych słoiczkach, które należy wcześniej dokładnie wyparzyć. Podziel rozgrzewającą miksturę na równe porcje, a następnie przechowuj w lodówce przez maksymalnie 7 dni. Przed każdorazowym podaniem roztworu dziecku sprawdź, czy nadaje się on nadal do spożycia.
Chcesz zachować syrop z marchwi i imbiru na dłużej? Zawekuj słoiki! Pasteryzacja domowych przetworów jest szybka i prosta – możesz zrobić to na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku i cieszyć się smakiem oraz prozdrowotnymi właściwościami mieszanki przez cały rok.
Co warto wiedzieć o syropie z marchwi i imbiru?
Niewątpliwą zaletą smacznego, zdrowego syropu z marchwi i imbiru jest jego skuteczne oraz szybkie działanie. Przetwór jest łatwy, prosty i niedrogi w przygotowaniu, a do tego nie zawiera konserwantów, barwników i sztucznych aromatów.
Można stosować go zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych, i to bez względu na porę roku. Należy jednak pamiętać, że syrop jest bezpieczny dla pociech po pierwszym roku życia.
Autorka: Katarzyna Wendzonka