Jedna z najstarszych i najszybszych metod czyszczenia butelek i innych pojemników pozwala bez dodatkowych wydatków szybko wysteryzliować naczynia we wrzącej wodzie. Jednak zanim umieścimy naczynia w garnku, musimy je wymyć pod bieżącą wodą, gąbką skropioną niewielką ilością płynu do mycia naczyń, oraz dokładnie opłukać. Do czyszczenia zwłaszcza butelek oraz głębokich i podłóżnych pojemników warto używać specjalnej szczotki. Dopiero po usunięciu zanieczyszczeń wkładany przedmioty do wrzącej wody i gotujemy przez 10 minut. Następnie układamy na suszarce.
WSKAZÓWKA: Wybierając czyszczenie naczyń dla dziecka za pomocą tej klasycznej metody, warto przeznaczyć na ten cel oddzielny garnek, który będzie służył wyłącznie do dezynfekcji.
Sterylizator to urządzenie, dzięki któremu szybko przeprowadzimy niezbędną dezynfekcję butelek i innych akcesoriów. Przyda się zwłaszcza mamom karmiącym pociechę butelką lub rodzicom bliźniaków. Na rynku dostępne są sterylizatory parowe (wykorzystują parę wodną o temperaturze powyżej 100 stopni C i potrafią jednorazowo wyczyścic 6-8 butelek) i mikrofalowe, do których niezbędne jest posiadanie kuchenki mikrofalowej.
Na grafice: 1. Sterylizator elektryczny na 6 butelek, 101,38 zł
Więcej sterylizatorów i podgrzewaczy znajdziesz TUTAJ.
Butelki szklane i plastikowe oraz inne pojemniki, w których zwykle przechowujesz jedzenie dla swojego maluszka, możesz też spokojnie myć w zmywarce (chyba że producent odradza tego rozwiązania). Układaj je na górnej półce zmywarki. Aby uniknąć przebarwień pojemników, nie wkładaj ich do mycia z naczyniami ubrudzonymi jedzeniem w intensywnych i pozostawiających ślady kolorach.
Na rynku dostępne są tabletki i płyny przeznaczone do czyszczenia naczyń i akcesoriów dla niemowląt. Po umyciu butelki i innych pojemników, w których przechowujesz dziecięcą żywność, wkładasz je do garnka wypełnionego wodą i dodajesz środek dezynfekujący. Kąpiel w roztworze trwa zwykle ok. 30 minut.