Prawdziwa, klasyczna chałwa to wypiek z karmelu i nasion oleistych. Najczęściej jest to sezam, jednak w różnych krajach przygotowuje się ją także z orzechów i słonecznika. W sklepach można spotkać smakołyk o konsystencji półpłynnej lub kruchej oraz z dodatkiem aromatów, bakalii, kakao czy zapachu waniliowego.
Co ciekawe,
w Indiach chałwę przygotowuje się według przepisu, w którym główną bohaterką jest… tarta marchew! Po ugotowaniu warzywa w mleku łączy się je w odpowiednimi przysmakami. Tak upieczony smakołyk z pewnością jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż jego klasyczne odpowiedniki.
Warto pamiętać, że dostępne w sklepach spożywczych chałwy najczęściej nie mogą pochwalić się zbyt dobrym składem. W gotowych produktach można znaleźć częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, np. olej palmowy, a także emulgatory, sztuczne barwniki i dziesiątki łyżeczek cukru. Właśnie dlatego o wiele lepszym rozwiązaniem jest chałwa domowej roboty. Mamy dla ciebie kilka sprawdzonych przepisów!
Masz ochotę na chałwę bez cukru? Przygotuj ją według sprawdzonego przepisu, aby zafundować sobie zdrowy i niskokaloryczny dodatek do kawy. Potrzebujesz tylko:
- 4 łyżek pasty tahini (domowej lub ze sklepu),
- 75 g nierafinowanego oleju kokosowego,
- pół szklanki wody,
- 70-80 g daktyli.
Daktyle namocz dzień wcześniej i zostaw je na noc w lodówce. Gdy staną się miękkie, połącz wszystkie składniki w misce, a następnie dokładnie wymieszaj. Możesz także użyć blendera, aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Całość przełóż do foremki i gotowe! Wystarczy włożyć chałwę domowej roboty do lodówki i poczekać, aż stanie się krucha.