Data modyfikacji:

Nie masz pomysłu na porzeczki? Wypróbuj tego!

Autor: Justyna Mazur

Sezon porzeczkowy w pełni - by to stwierdzić wystarczy rzut oka na naszą podłogę. U babci dzieciaki wyjadają owoce prosto z krzaków, w domu - z racji braku krzaków - obskubują gałązki i karmią siebie nawzajem (a matka lata na mopie).

Zastanawia mnie ta ich miłość do porzeczek - na pewno nie odziedziczyli jej w genach, bo ja za kwaśnymi owocami nie przepadam. No, chyba, że są upieczone i sąsiadują z pokaźnymi kawałkami czekolady - wtedy, cóż...nie pogardzę :-) Ciastka przygotowywaliśmy z Dziedzicem dosłownie chwilę, a efekt pozytywnie nas zaskoczył. Po upieczeniu ciastka są kruche na zewnątrz i bardzo delikatne w środku. Można je przechowywać około dwóch dni. Jak wtedy smakują? Nie mam pojęcia, bo wyjedliśmy wszystko niemal od razu.

Jak zwykle trochę kombinowałam i przepis złożyłam z kilku innych. Jeżeli nie przepadacie za gorzką czekoladą, możecie ją zastąpić białą - sugerowałabym jednak wtedy zmniejszyć nieco ilość cukru.

Kruche ciastka z czekoladą i porzeczkami

  • jajko
  • 180 gr. mąki (u nas zmielone migdały (30), zmielone płatki owsiane (50) i mąka orkiszowa)
  • 100 gr cukru (u nas trzcinowy + ksylitol)
  • 120 gr miękkiego masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii bądź cukru waniliowego (u nas cukier domowej roboty)
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 gr czerwonej porzeczki
  • Masło ucieramy z cukrem, ekstraktem i jajkiem, dodajemy mąkę, a gdy powstanie dość gęsta, maziasta masa, dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie mieszkamy. W normalnym przepisie byłoby teraz zdanie: "Masę przekładamy za pomocą dwóch łyżeczek na papier do pieczenia...", ale że my normalni nie jesteśmy, ciasteczka formowaliśmy za pomocą rąk. Duża większa frajda! :-) Najpierw robiliśmy kulki wielkości orzecha włoskiego, później rozpłaszczaliśmy je łyżką. Na koniec powtykaliśmy porzeczki i sruuuu - do pieca na 180 stopni. Ciasteczka piekliśmy około 15 minut w dwóch partiach. Dzisiaj powtórka z rozrywki!

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!