Data publikacji:

Ocet w ciąży - czy można go używać?

Ciążowe zachcianki potrafią wprowadzić niejednego w osłupienie. Ogórki kiszone z dżemem, lody wanilio-we z bekonem, czekolada z czosnkiem – to z życia wzięte połączenia smakowe, o których marzą ciężarne. Czy ocet w ciąży szkodzi? Czy można pić ocet podczas karmienia piersią? Sprawdź.

ocet w ciąży

Czy można jeść ocet w ciąży?

Wyrazisty smak octu sprawia, że przyszłe mamy niejednokrotnie zadają sobie pytanie, czy jego spożycie jest zdrowe dla maluszka. Organizm ciężarnej jest w końcu bardziej wrażliwy i musisz zwracać szczególną uwagę na to, co jesz będąc w ciąży czy karmiąc piersią.

Wiele kobiet w ciąży ma żywieniowe zachcianki i chętniej sięga po wyraziste smaki podczas ciąży, w porównaniu do tego, co chciała jeść przed poczęciem. Stąd przyszłe mamy mogą wykazać nagłe zainteresowanie bardzo słodkimi, kwaśnymi, gorzkimi lub kwaśnymi potrawami.

Ocet jest uznawany za produkt bezpieczny do spożycia w ciąży. Został zakwalifikowany przez Amerykańskie Stowarzyszenie Ciążowe jako produkt, który można stosować w ciąży. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że wszystko spożyte w nadmiarze może być niezdrowe, a nierzadko także niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego stosuj ocet jako dodatek, jako element dressingu np. do sałatek.

Sprawdź również, co powinnaś wiedzieć o karmieniu piersią.

Jak stosować ocet w ciąży?

Pamiętaj, co za dużo, to niezdrowo! Ocet jest dozwolony w ciąży jako dodatek. Pod żadnym pozorem nie wolno go pić ani w ciąży, ani nigdy, ponieważ spożywany w nadmiernej ilości może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, doprowadzając do perforacji. Spożywanie 1-2 posiłków z niewielkim dodatkiem octu powinno być dobrym rozwiązaniem.

Staraj się też nie spożywać produktów z octem na czczo. Zjedz na początku pełnowartościowy posiłek, a sałatkę z dressingiem na bazie octu czy marynowane grzybki w occie zostaw sobie na obiad.

Czy można jeść ocet karmiąc piersią?

Tak, o ile ocet jest tylko dodatkiem do przygotowanych posiłków. Te same zasady tyczą się też matek kar-miących. Ocet nie przenika do mleka, dlatego nie musisz się o to martwić, ale spożycie go w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia twojego przewodu pokarmowego, a to może skutkować nie tylko obniżeniem się wydajności laktacji, ale przede wszystkim odbić się na twoim zdrowiu.

Jaki ocet w ciąży? Jabłkowy, spirytusowy czy winny?

Ocet spirytusowy w ciąży

Może on nasilać zgagę czy mdłości, dlatego nie zaleca się go spożywać w czasie ciąży. Oczywiście jego niewielki dodatek do sałatki czy ryżu najprawdopodobniej nie spowoduje wystąpienia żadnych z podanych wyżej objawów.

Ocet jabłkowy w ciąży

Jest produkowany z fermentujących jabłek. Zwróć uwagę, czy ocet jabłkowy, który masz w domu, jest pasteryzowany. Jeśli nie, nie powinnaś go używać w czasie ciąży. Pasteryzacja jest procesem, którego zadaniem jest unicestwienie potencjalnie chorobotwórczych bakterii, które mogą znajdować się w occie.

Oczywiście ryzyko, że w occie znajdują się takie bakterie jest niewielkie, bo składnikiem octu jest przecież kwas octowy, którego bakterie raczej nie lubią. Należy jednak zachować ostrożność.

Ocet winny w ciąży

Powstaje z winogron lub wina. Nie ustalono bezpiecznej ilości octu winnego, którą przyszła mama może bez obawy spożyć, dlatego najlepiej go unikać i spożywać jedynie jako dodatek.

Autorka: Natalia Ciszewska