Przygotowywanie pierników warto zacząć kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem, a upieczone odłożyć do szczelnie zamykanej puszki. Pierniki „dojrzeją” – nabiorą korzennego charakteru i staną się delikatnie kruche. Kilka dni przed 24 grudnia poświęćcie przynajmniej jedno popołudnie na dekorowanie wspólnie upieczonych pierników. Warto też powiesić je na choinkę. Pamiętaj jednak, aby przed włożeniem uformowanych pierników do pieca zrobić w cieście dziurkę na sznurek lub wstążkę.
Możesz też skorzystać z gotowych mieszkanek, np. polskiej marki Delecta. Proszek, który znajdziesz w kartoniku razem z foremką do pierników, należy połączyć z kilkoma innymi składnikami. Dokładny przepis znajdziesz na opakowaniu. To szybka alternatywa dla przygotowywania ciasta na pierniczki od podstaw.
Pomyśl również o kupieniu gotowych ciastek, np. pochodzących ze Skandynawii ciastek imbirowych, które uwielbia wielu Polaków. Kruche, aromatyczne ciastka w pięknych kształtach wystarczy udekorować jak pierniki – szybko i kreatywnie stworzycie razem ciasteczka na święta Bożego Narodzenia.
Chcesz poznać łatwy i szybki przepis na ciastka, które upieczesz w domu razem z dziećmi? Potrzebujesz 3 i ¾ szklanki mąki pszennej oraz ¾ szklanki mąki ziemniaczanej. Przesiej oba rodzaje mąki przez sito i dołóż kostkę masła wyciągniętego pół godziny wcześniej z lodówki. Dodaj pół szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego (lub tę samą ilość cukru z prawdziwą wanilią), 5 żółtek, 2 łyżki gęstej, słodkiej śmietany (lub lżejszego jogurtu greckiego) i skórkę otartą z całej cytryny (ewentualnie z małej pomarańczy). Na koniec dodaj jeszcze szczyptę soli drobnoziarnistej i zagnieć ciasto, tak aby było sprężyste i odchodziło od rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki pszennej, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Schowaj je na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj wychłodzone ciasto i poproś dzieci o wycięcie foremkami różnych kształtów. Okrągłe ciasteczka na Wigilię mogą udekorować za pomocą stempli do ciastek ze świątecznym motywem. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C. Piecz ciastka przez około kwadrans, do momentu, w którym się zarumienią.
Przepis na ciasteczka świąteczne warto uzupełnić recepturą na domowy lukier. Jeżeli szukasz jeszcze więcej słodkości, za bazę niech posłuży mleko. Mniej słodki lukier stworzysz z soku z cytrusów (limonki, cytryny lub pomarańczy). Do szklanki wsyp cukier puder, a potem łyżeczką dodawaj odrobinę soku. Nie zmieniaj kolejności, bo lukier może być zbyt rzadki. Ciastka na święta możesz ozdobić również lukrem na bazie innych płynów, takich jak mleko czekoladowe albo sok z buraka. Gwiazdka to świetny moment na eksperymenty w kuchni. Udanego rodzinnego pieczenia ciasteczek na Boże Narodzenie!