Podczas gdy dorosłe podniebienie jest przygotowane na smak i wygląd potraw z grilla, dla dziecka dobrze opieczona kiełbasa czy kaszanka raczej nie jest kusząca. I choć malec może mocno się zaangażować w rodzinne grillowanie, to już jedzenie skrzętnie przygotowanych wcześniej kulinarnych przysmaków niekoniecznie będzie dla niego do przejścia. Jeśli już kilkukrotnie próbowaliśmy przezwyciężyć grymaszenie szkraba i za każdym razem kończyło się to płaczem i pluciem jedzeniem, warto przedsięwziąć inne kroki. Wystarczy mała modyfikacja zawartości dziecięcego talerza, aby niejadek z apetytem wcinał potrawy z grilla. Postaw na pierś z kurczaka lub indyka, ryby oraz warzywa i owoce.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty. Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe myjemy i przecinamy na pół (chyba, że są bardzo małe to zostawiamy w całości). Warzywa wkładamy na 15 minut do marynaty. Następnie nabijamy na patyczki w kolejności papryka czerwona, cukinia, papryka żółta, pomidorek, papryka zielona itd. Grillujemy. W międzyczasie robimy sos twarogowy – mieszamy twaróg ze śmietaną/jogurtem i szczypiorkiem oraz pieprzem na jednolitą masę. Podajemy do gotowych szaszłyków.
Banana oraz kiwi obieramy i kroimy w plastry. Jabłko i brzoskwinię myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kwadraty. Owoce nabijamy na patyczki w kolejności banan, kiwi, pianka, jabłko, brzoskwinia, pianka, winogrono itd. Pod koniec grillowania owoce można lekko posmarować miodem.
Ziemniaki ugotuj, odstaw do wystudzenia. Brokuł sparz wrzątkiem i pogotuj jeszcze 5 minut. Pierś z kurczaka pokrój w paseczki i podgrilluj. Zimne ziemniaki przekrój na pół, wydrąż środek, zostawiając ściankę grubości 1 cm. Opiecz na grillu, wysmaruj środek masłem. Wrzuć do środka kurczaka i brokuły. Dopraw pieprzem i ułóż na ruszcie. Pod koniec grillowania posyp startym serem i poczekaj aż się rozpuści.
Wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy ze szczypiorkiem. Dodajemy do masła i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smarujemy nią pieczywo z obu stron i pieczemy na grillu z każdej strony, aż pieczywo będzie lekko chrupkie. Gorące grzanki posyp serem.
Potrawy dla dziecka najlepiej przygotowywać na grillu elektrycznym. W przypadku tradycyjnego grilla, tłuszcz ściekający z mięsa na węgle spala się, wytwarzając związki rakotwórcze. Wraz z dymem trafiają one na grillowane produkty. Aby temu zapobiec, najlepiej jest przygotowywać dania nad rozżarzonym węglem i piec je owinięte w folii aluminiowej lub na specjalnych tackach. Zawsze dokładnie wyczyść ruszt, zanim cokolwiek na nim położysz. Unikaj podawania malcowi przypalonych potraw – wcale nie są one tak dobre dla zdrowia, jak się powszechnie przyjęło. Zamiast soli i ostrych przypraw, siegnij po świeże i suszone zioła (bazylię, oregano itp.)