Data modyfikacji:

Przepis na wielkie, puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Jest już rabarbar, pojawiają się nieśmiało truskawki, a to oznacza jedno - sezon na puchate, przepyszne drożdżówki czas rozpocząć! Jeżeli wcześniej próbowaliście  zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką i nie do końca wyszło, nie zrażajcie się, tylko łapcie ten przepis. Jest niezawodny!
Uprzedzam - na początku trzeba się ciut namęczyć, bo ciasto drożdżowe wymaga trochę uwagi podczas wyrabiania. Ale te kilka minut wysiłku się opłaci, obiecuję! Moje ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką ma zawsze podwójną porcję tego ostatniego. Wiem, wiem, niezbyt to fit, ale za to ile radości podczas jedzenia ;-)

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Kruszonka (podwójna porcja)

  • 150 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i całość szybko zagniatamy palcami do stworzenia drobnych kulek. Wsypujemy do miski, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Czas na ciasto właściwe.

    Ciasto drożdżowe

  • 220 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru (w tym łyżka do rozczynu)
  • 530 g mąki pszennej (najlepiej typu 550) (w tym trzy łyżki do rozczynu)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 600 g owoców (u mnie pół na pół - rabarbar i truskawki)
  • Pierwszy krok to przygotowanie rozczynu - drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy łyżkę cukru, trzy łyżki mąki  i ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

     TUTAJ

    Po tym czasie dodajemy wszystkie inne składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy - aż do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne i łatwo da się odkleić od ręki (gdy zbyt przywiera, dodajemy trochę mąki). Trwa to ładnych parę minut, więc ręka może rozboleć, ale nie żałujcie siły! No dobra, możecie też użyć miksera i wyrobić je hakiem, ale każda gospodyni wam powie, że maszyna nigdy nie zrobi tak, jak człowiek, i coś w tym jest. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wstawiamy do miski, przykrywając folią spożywczą i dajemy czas na  na wyrośnięcie - około 1,5-2 godzin.

    Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią - by pozbyć się powietrza, przez krótką chwilę ponownie zagniatamy, a później przekładamy do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem. Znów odstawiamy na godzinę, by ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie na ciasto wykładamy owoce (rabarbar tniemy na 1,5 centymetrowe kwadraty, truskawki na ćwiartki), na wierzch wysypujemy kruszonkę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (góra-dół). Po pół godziny zwiększamy na 20 minut temperaturę do 180 stopni. Gotowe!

    PS. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, choć ciepłe też wyśmienite ;-)

    Tekst: Justyna Mazur

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!