Zasyp truskawki cukrem i pozostaw na 2 godziny, aby puściły sok. Następnie przełóż je do garnka i wyciśnij sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zwiększ ogień tak, aby masa zaczęła lekko bulgotać, i przesmaż truskawki - raz na jakiś czas pozbądź się powstającej na ich powierzchni piany. Dżem powinien się smażyć około 3 godzin. Po upływie tego czasu sprawdź gęstość dżemu - wylej kroplę na mocno schłodzony spodek i umieść na minutę w zamrażalniku. Po tym czasie przejedź po dżemie palcem - masa powinna się zmarszczyć i zachować uzyskany kształt.
Jeśli dżem jest gotowy, przestudź go lekko i przelej do wyparzonych słoików. Mocno dokręć pokrywki i postaw słoiki do góry dnem na 24 godziny. Jeśli chcesz, możesz też zapasteryzować dżem, gotując słoiki w garnku z wrzątkiem.
Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki, a truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na połówki. Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez około 6 godzin, regularnie mieszając i pilnując, by dżem się nie przypalił. Kiedy dżem zgęstnieje, przelej go do wyparzonych słoików i postaw dnem do góry aż do całkowitego wystygnięcia.
Truskawki oczyść i pozbądź szypułek, po czym ułóż je w garnku posypując dokładnie cukrem. Następnie odstaw je na noc, aby wypuściły sok. Następnego dnia doprowadź sok do wrzenia na małym ogniu, odcedź owoce, a sok przelej do wyparzonych słoików (nie do pełna). Słoiki mocno zakręć i ustaw do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia.
Truskawki umyj, oczyść i oddziel szypułki. W garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj truskawki, wymieszaj i odstaw na noc. Następnego dnia wyjmij owoce, a syrop ponownie zagotuj, ściągając pianę z jego powierzchni. Następnie odstaw i do garnka z powrotem włóż truskawki. Kolejnego dnia powtórz czynność i gotuj syrop przez 5 minut. Gorące owoce w syropie przelej do wyparzonych słoików, porządnie zakręć i pasteryzuj, gotując słoiki we wrzącej wodzie.
Tak przygotowane przetwory przywołają najlepsze letnie wspomnienia nawet w środku zimy. Smacznego!
Duży wybór słoików na przetwory z truskawek znajdziecie TUTAJ.
Na grafice wyróżniającej: Słoik Bauble 200 ml