Chcesz zaserwować swojej pociesze pyszną przekąskę, pozbawioną chemii i nadmiernej ilości cukru, którą będzie pałaszować ze smakiem? Przygotuj dla niego budyń naturalny. Z nami dowiesz się, jak zrobić ten zdrowy przysmak.
Do przygotowania domowego budyniu naturalnego potrzebujesz szklankę mleka, żółtko jaja, łyżkę masła, 2 płaskie łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
W zależności od smaku, jaki chcesz uzyskać, możesz dodać połowę małego opakowania cukru waniliowego (8 gram). Możesz też użyć pasty lub ekstraktu z wanilii. Aby budyń naturalny miał smak czekolady, do masy dodaj kakao lub pokruszoną czekoladę mleczną.
Odlej połowę szklanki mleka, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną oraz żółtko i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek (składniki możesz miksować). Drugą część mleka postaw na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, wlej do niego wcześniej zrobioną masę. Mieszaj aż całość zgęstnieje i zacznie bulgotać. Budyń przelej do salaterek.
Do dekoracji zdrowej przekąski możesz wykorzystać mrożone owoce, np. maliny, truskawki, jagody. Ze świeżych owoców sprawdzą się plasterki banana, kiwi czy kawałki pomarańczy, ananasa itp. Możesz dodać kruche rurki, wafelki, bitą śmietanę lub polać deser domowej roboty sokiem.
Budyń naturalny bez dodatków możesz zafundować zarówno malcowi, w ramach rozszerzenia jego diety. Deser wzbogacony o kawałki owoców i waflem zda egzamin w menu przedszkolaka, który nie wyobraża sobie dnia bez słodyczy. Warto zaangażować dziecko w dekorowanie deseru – będzie to świetna zabawa pobudzająca jego wyobraźnię oraz apetyt na smakowicie wyglądający smakołyk.
*Aby dowiedzieć się więcej o produkcie, kliknij w jego zdjęcie