Dzieci w wirze wspólnych szaleństw często zapominają o jedzeniu. Dużo chętniej w takich chwilach schrupałyby słone chipsy, paluszki lub słodkie batoniki. Nie musicie zupełnie rezygnować z takich przysmaków. Zadbajcie jedynie o to, aby te produkty miały obniżoną zawartość soli, cukru i innych substancji słodzących. Skupcie się na przygotowaniu prostych przekąsek na bazie owoców, warzyw i pełnoziarnistej mąki w przypadku wypieków. Własnoręczne wykonanie lodów lub orzeźwiającej lemoniady jest prostsze i szybsze niż Wam się wydaje, a smak o niebo lepszy niż w przypadku gotowych produktów. Przed rozpoczęciem planowania imprezowego menu podpytajcie rodziców, czy ich pociechy nie są na coś uczulone lub czy nie mają nietolerancji pokarmowych. Niech będzie bezpiecznie, zdrowo i pożywnie.
Sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, borówki, jagody i jeżyny świetnie nadają się do wypieku tart i muffinek. Ich kwaskowaty smak idealnie uzupełnia słodkie ciasto, bitą śmietanę i czekoladę. Babeczki sprawdzają się o tyle dobrze, że możecie je wręczyć każdemu dziecko do rączki bez rozkładania, a następnie mycia dodatkowych talerzyków i sztućców. Maluchy chętnie sięgają po owocowe szaszłyki. Najlepiej zrobić je z twardszych owoców - jabłek, gruszek, ananasa, mango, kaki.
Gotowe napoje owocowe zastąpcie świeżo wyciskanymi sokami z pomarańczy lub grejpfruta, sokami warzywnymi np. z marchwi lub lemoniadą własnej roboty. Shake owocowy na bazie mleka lub wody mineralnej jest równie sycący, co spora porcja samych owoców.
Białe pieczywo możecie zastąpić razowym lub lekkim, chrupkim pieczywkiem, na bazie którego szybko przyrządzicie apetycznie wyglądające, małe kanapki. Świeży ogórek na plasterku sera żółtego, kawałek wędzonej ryby lub jajko na twarożku zawsze dobrze smakują. Wersja na słodko może składać się z masła orzechowego lub serka białego z konfiturą.
Do pochrupania proponujemy małe krakersy w kształcie zwierzątek lub literek, a także paluszki o obniżonej zawartości soli. Może uda Wam się przekonać maluchy do podjadania suszonych owoców, orzechów i bakalii. Dobrym sposobem jest przemycenie ich w ciasteczkach, deserach lub lodach.