Data publikacji:

Jak działa fontanna czekoladowa i kiedy warto ją kupić?

Zastanawiasz się, jak urozmaicić swoje imprezy i zachwycić gości? A może lubisz kulinarne eksperymenty i cieszy cię testowanie kulinarnych gadżetów? Jeśli tak, to mamy dla ciebie coś, co cię zachwyci: to fontanna czekoladowa. Sprawdź, na jakiej zasadzie działa takie urządzenie, przy jakich okazjach warto je włączać i co robić, by działało bez zarzutu.

Sprawdź również, jak zrobić masę solną.

fontanna czekoladowa

Fontanna czekoladowa – co to jest i jak działa?

Fontanna czekoladowa to urządzenie, które – jak sama nazwa wskazuje, kaskadowo wylewa z siebie czekoladę, co prezentuje się niezwykle efektownie i zachęca do słodkiego podjadania.

Oczywiście wiele osób zastanawia się, jak taki wynalazek działa. Otóż czekolada znajduje się w obiegu zamkniętym – przysmak spływa od góry do dołu, gdzie jest zasysany, a następnie ponownie unoszony na najwyższy poziom.

Oczywiście, aby fontanna czekoladowa działała bez zarzutu, musi być roztopiona i ciepła. Zdecydowana większość urządzeń na rynku w trakcie pracy cały czas utrzymuje podwyższoną temperaturę płynu.

Fontanna czekoladowa – jak się z niej korzysta?

Najprostszy sposób korzystania z fontanny czekoladowej to oczywiście włożenie łyżeczki w strumień czekolady i zaczerpnięcie odrobiny słodkiego przysmaku. Z tego rozwiązania korzysta się rzadko. O wiele częściej smak czekolady urozmaicany jest przez:

Owoce

Dookoła fontanny czekoladowej układa się miseczki z różnymi owocami. Owoce nakłuwa się na patyk, a następnie oblewa czekoladą.

Owocowe szaszłyki

Zamiast pojedynczych owoców można przygotować gotowe owocowe szaszłyki. Warto wybierać takie produkty, które nie zmieniają wyglądu pod wpływem kontaktu z powietrzem (np. banan, choć pyszny, szybko robi się nieapetycznie brązowy).

Ciastka, kruche rurki

Alternatywą dla owoców są ciasteczka i kruche rurki. Należy jednak pamiętać, aby słodycze przeznaczone do oblewania czekoladą nie były zbyt słodkie.

Fontanna czekoladowa: na wesele, urodziny i wiele innych okazji!

Jeszcze do niedawna fontanna czekoladowa była urządzeniem „zarezerwowanym” na duże przyjęcia – jak choćby na wesele. Z biegiem czasu firmy wyszły ku bardziej codziennym potrzebom klientów i zaczęły produkować o wiele mniejsze maszynki.

Krótko mówiąc, fontanna czekoladowa na wesele to bardzo duży gadżet, który raczej nie nadaje się na domowe urodziny (i nie opłaca się go kupować – o wiele lepszym pomysłem jest wypożyczenie). Taka maszyna może pracować przez wiele godzin i mieści się w niej naprawdę wiele litrów czekoladowego płynu.

Jeśli interesuje cię coś skromniejszego – np. na potrzeby małego przyjęcia, to tutaj bardziej opłacalne jest już nie wypożyczanie, a kupno. Szczególnie dużo ofert fontann czekoladowych, różniących się wielkością i detalami, znajdziesz w sklepach internetowych. 

A skoro mowa o małych przyjęciach – na jakie okazje fontanna czekoladowa szczególnie się sprawdzi? Otóż z pewnością będą to:

  • obiady ślubne,
  • urodziny dzieci i dorosłych,
  • imieniny,
  • chrzciny,
  • rocznice.

Krótko mówiąc – wszystkie te okazje, na których podaje się słodycze.

Fontanna czekoladowa – jak przygotować?

Przygotowanie fontanny czekoladowej nie jest dużym wyzwaniem. Niemniej aby efekt był dokładnie taki, jak trzeba, warto wiedzieć kilka rzeczy.

Po pierwsze, fontanna czekoladowa wymaga konkretnego rodzaju czekolady. Zwykła czekolada w tabliczkach jest zdecydowanie zbyt gęsta, a do tego ma inny od oczekiwanego smak. Specjalną czekoladę do urządzenia kupuje się na kilogramy – ma ona postać drobnych, łatwo rozpuszczalnych kulek. Jest to zazwyczaj dobrej jakości czekolada belgijska, która występuje w różnych wariantach: ciemnym (gorzkim), mlecznym oraz białym.

Drugą ważną informacją jest ta o istnieniu kilku sposobów rozpuszczenia czekolady:

Topienie czekolady w mikrofalówce

To najszybszy sposób, ale wymagający najwięcej ostrożności – czekoladę łatwo bowiem spalić. Włóż czekoladę do miski, a miskę do mikrofali. Włącz mikrofalówkę na moc od 500 do 1000 W na 20 sekund. Otwórz, przemieszaj, znowu włącz na 20 sekund. Ponownie wymieszaj zawartość miski i ponownie włącz mikrofalówkę na 20 sekund. Po tym czasie czekolada powinna być już rozpuszczona, czyli bardzo rzadka. Jeżeli tak nie jest, powtarzaj swoje działania do skutku.

Uwaga! Nie należy łączyć czasów podgrzewania czekolady, tj. wkładać miseczki do mikrofali na ponad minutę. Taka metoda z pewnością poskutkuje mniejszą lub większą spalenizną.

Topienie czekolady w kąpieli wodnej

To bezpieczny i szybki sposób – dzięki niemu z pewnością twoja fontanna czekoladowa będzie idealna. Najpierw wsyp czekoladę do małego garnka. Następnie wlej wodę do drugiego, większego garnka (do wysokości około 3 cm). Na skutek kontaktu z ciepłym dnem czekolada zacznie się powoli rozpuszczać. Twoje zadanie to regularne mieszanie (ale bez obaw – jeśli zapomnisz się na chwilę, nic złego się nie wydarzy). Kiedy czekolada ulegnie już całkowitemu rozpuszczeniu, przelej ją do włączonej uprzednio i już nagrzanej misy fontanny.

Uwaga! Pamiętaj, żeby nie wlewać do dużego garnka więcej wody, niż jest to potrzebne. Wlewając nadmiar, ryzykujesz, że część wody przedostanie się do czekolady, czyniąc ją zupełnie bezużyteczną. 

Topienie czekolady w fontannie czekoladowej

Ostatnia ze znanych metod na roztopienie czekolady to wrzucenie jej kawałków bezpośrednio do misy fontanny. Fontanna czekoladowa cały czas podgrzewa płyn, więc stopniowo doprowadzi również i do jego roztopienia. Ogromną wadą tej metody jest długi czas oczekiwania na efekt – do całkowitego roztopienia czekolady dochodzi po około dwóch godzinach. Należy też pamiętać, że płyn należy raz na jakiś czas wymieszać.

Autor: Robert Wojtaś