Data publikacji:

Szybkie ciasta czekoladowe. Przepisy na ciasta błyskawiczne

Czy może być coś przyjemniejszego, niż delektowanie się popołudniową kawką i kawałkiem pysznego, czekoladowego ciasta? Taką słodką chwilę relaksu możesz sobie podarować i ty, nawet jeśli nie masz zbyt dużo czasu na kuchenne eksperymenty. Oto przepisy na szybkie ciasta czekoladowe – obłędne w smaku i do zrobienia w zaledwie godzinkę.

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe – wilgotne i puszyste

Oto przepis na ciasto czekoladowe, które zachwyca wilgotnością oraz puszystością. Jest naprawdę prosty i nie wymaga dużego nakładu czasu. Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 240 g masła,
  • 4 duże jajka lub 5 średniej wielkości,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki kakao w proszku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
  2. Do garnka wlej mleko oraz masło. Postaw garnek na ogniu i poczekaj, aż masło się rozpuści.
  3. Wymieszaj masło z mlekiem, wrzuć do garnuszka pokruszoną czekoladę. Kiedy składniki się połączą, odstaw rondelek na bok do schłodzenia.
  4. Wymieszaj jajka z cukrem, następnie ubij mikserem na puszystą masę.
  5. Do jajek z cukrem dodaj czekoladę z garnuszka. Miksuj całość na najniższych obrotach.
  6. Połącz sypkie składniki z mokrymi.
  7. Wlej masę czekoladową do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  8. Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza, piecz ciasto przez 45 minut. Pozostaw do schłodzenia.
To proste ciasto czekoladowe zachwyci nie tylko twoje dzieci, ale także ciebie i innych dorosłych – nie ma innej możliwości.

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Kolejny przepis to ten na przepyszne ciasto czekoladowe z wiśniami. To wyjątkowo udane połączenie cudownie komponuje się zarówno z kubkiem kawy, jak i ze schłodzonym mlekiem. Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 małych jajek,
  • 30 dag masła,
  • 4,5 łyżki kakao,
  • ½ szklanki przegotowanej wody,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 45 dag drylowanych wiśni,
  • gotowa polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
  1. Do garnuszka włóż masło, rozpuść je, dodaj cukier, wodę i kakao.
  2. Kiedy powstanie jednolita masa, zdejmij garnek z ognia, odłóż do ostygnięcia.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj ją do garnka, następnie dosyp cukier waniliowy i dodaj żółtka. Dokładnie wymieszaj.
  4. Ubij białka na sztywną pianę. Następnie połącz ją delikatnie z ciastem, całość wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier posmaruj masłem).
  5. Na cieście ułóż wiśnie.
  6. Włóż blaszkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  7. Upieczone, chłodne ciasto polej gotową polewą czekoladową.
Uwaga! Według powyższego przepisu możesz przygotować również ciasto czekoladowe z malinami – wystarczy, że po prostu położysz inne owoce.

Ciasto czekoladowe z bananami

Na koniec – przepis na ciasto czekoladowe z bananami. Pyszne, bardzo łatwe do przygotowania i szybkie. Składniki:
  • 200 g mąki tortowej,
  • 45 g kakao,
  • 150 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 małe banany (dojrzałe),
  • 2 jajka,
  • 110 ml oleju,
  • 1 gotowa polewa czekoladowa.
Przygotowanie: To bardzo łatwe ciasto czekoladowe – jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż kilka chwil.
  1. Do miski wsyp kakao, mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj.
  2. W drugiej misce umieść banany, rozgnieć je widelcem. Dodaj olej, cukier waniliowy, zwykły cukier oraz jajka. Wymieszaj dokładnie.
  3. Połącz zawartość obu misek, dokładnie wymieszaj. Gotową masę czekoladową wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez około 60 minut.
  4. Odstaw do wystygnięcia, na chłodne ciasto wylej gotową polewę czekoladową.
Autor: Robert Wojtaś