Data publikacji:

Dynia dla niemowlaka. Jaki przepis? Jak pasteryzować? 

Rozszerzasz dietę maluchowi? Zastanawiasz się, czy dynia dla niemowlaka jest bezpieczna i nie wiesz, jak odpowiednio mu ją przygotować? Zapraszamy do wpisu, w którym dogłębnie zajmujemy się tym tematem. W naszym artykule znajdziesz również kilka przepisów dla malucha z wykorzystaniem dyni. Będzie smacznie!

Dynia dla niemowlaka

Kiedy dynia dla niemowlaka? 

Dynia ma łagodny smak, dlatego maluchy ją wprost kochają. Co więcej, dynia dla niemowlaka jest bardzo zdrowa – nie wywołuje alergii, jest lekkostrawna, zawiera beta-karoten, a także szereg witamin m.in. C, z grupy B i PP. Dynię możesz podać dziecku już na początku rozszerzania jego diety, czyli nie wcześniej niż przed 17. tygodniem życia i nie później niż przed 26. tygodniem. 

Jaka dynia dla niemowlaka będzie najlepsza?

Świetnie sprawdzi się dynia piżmowa, zwyczajna, hokkaido czy makaronowa. Pamiętaj, że na początek niemowlakowi najlepiej podawać zupki z dyni, przeciery i musy. Całe, małe i miękkie kawałki dyni sprawdzą się w diecie dziecka dopiero po ukończeniu 9. miesiąca życia. 

Dynia dla niemowlaka – jak pasteryzować, jeśli chcemy podać ją dziecku?

Pasteryzacja to świetny sposób na domowe słoiczki dla dzieci. Pasteryzujesz, wkładasz do lodówki i możesz przechowywać je tak przez kilka następnych miesięcy. Później, kiedy dziecko jest głodne, otwierasz słoiczek, a zawarty w nim pokarm jest świeży i nie jest pozbawiony wartości odżywczych. Pasteryzować można każde warzywo i owoc. Jak jednak zrobić to prawidłowo?

Przygotuj dynię. Ugotuj nią, pokrój na kawałki, a następnie zblenduj. Teraz sięgnij po duży garnek i mniejsze słoiczki, np. po przecierze pomidorowym. Słoiczki dokładnie umyj i przelej każdy z nich wrzątkiem. Następnie włóż do nich przecier z dyni lub inne potrawy, np. zupkę. Na dnie garnka ułóż czystą ścierkę kuchenną. Ustaw na niej słoiki, ale tak, aby nie stykały się ze sobą i aby między nimi mogła przepływać woda. Teraz wlej gorącą wodę. Ma ona sięgać 3 cm poniżej zakrętki. Tak przygotowane słoiki pozostaw na 10 minut. Wieczko powinno się uwypuklić i charakterystycznie „strzelić”. Teraz wyjmij słoiki z garnka, dokręć wieczko i odstaw je do góry dnem. Gdy przestygną możesz włożyć je do lodówki. 

Dynia dla niemowlaka – przepis na jaglankę z dynią i jabłkiem

Do takiej jaglanki będą potrzebne: 1 szklanka kaszy jaglanej, kawałek dyni, 1 jabłko i 1 łyżka masła. Przechodzimy do wykonania jaglanki. Przelej kaszę zimną wodą. Następnie przesyp kaszę do garnka i wlej 2 szklanki wody. W czasie, kiedy kasza się gotuje, obierz kawałek dyni i zetrzyj go na tarce. Teraz obierz jabłko i pokrój je na małe kawałeczki. Po 5 minutach gotowania kaszy, dodaj dynię i jabłko. Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie co jakiś czas mieszaj kaszę. Na koniec dodaj do niej 1 łyżkę masła. Podawaj, gdy jaglanka nieco ostygnie. 

Zupa z dynią dla niemowlaka – przepis 

Chcesz przygotować maluchowi pyszną dyniową zupkę? Koniecznie sprawdź poniższy przepis. 

Dynia dla niemowlaka – przepis na budyń z dyni

Do przygotowania takiego budyniu będziecie potrzebować: 0,5 kg dyni, 200 g daktyli, 2 łyżki masła, 3 łyżki kakao. A teraz przechodzimy do wykonania budyniu. Dynię pokrój na większe kawałki i obierz. Teraz wrzuć ją do garnka z niewielką ilością wody – niech paruje pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie zalej daktyle gorącą wodą i pozostaw też na 15 minut. Z garnka z dynią wylej wodę, dodaj kakao, daktyle oraz masło, a następnie całość zblenduj. Budyń można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Autor: Klaudia Borycka