Data publikacji:

Jak? Po co? Dlaczego? Jeżeli ciągle słyszycie takie pytania, koniecznie kupcie te książki!

Autor: Justyna Mazur

Dzisiaj krótko o dwóch nowościach, które zagościły w biblioteczce Dziedzica. Obie, choć zupełnie różne, łączy jedno - zaspakajają szaloną i niczym (a już na pewno nie konwenansami) skrępowaną ciekawość mojego dziecka. A przy okazji - muszę to napisać - są fascynującą lekturą także dla mnie, bo i ja wiele się z nich dowiaduję. 

Pierwsza z książek, "Dlaczego ziewamy i inne sekrety ludzi" wyszła spod pióra Doroty Sumińskiej - doktor weterynarii i pasjonatki prostego mówienia o trudnych sprawach. Autorka ma już na swoim koncie inne publikacje dla najmłodszych (m.in.  "Dlaczego oczy kota świecą w nocy? I inne sekrety świata zwierząt") i - to widać - doskonale czuje się w roli mądrego przewodnika po skomplikowanym świecie nauki.

Ja z Dziedzicem natychmiast pokochaliśmy ją za niezwykłe poczucie humoru. Miłość okazała się jeszcze silniejsza, gdy doszliśmy do rozdziału pt. "dlaczego kupa śmierdzi" (niewtajemniczonym wyznam w sekrecie, że mojego pięciolatka wciąż bawią dowcipy fekalne) . Po lekturze wiemy też dlaczego babcia i jej koleżanki ciągle pytają o to samo, dzieci robią bałagan i kochają słodycze, mama się maluje, a lekarstwa są niedobre. No i po co komu włosy w nosie.

Dorota Sumińska Dlaczego ziewamy i inne sekrety ludzi; Wydawnictwo Literackie; od 20,99 zł

Druga z książek, "Jak to się robi", to z kolei fascynująca podróż do kilkunastu fabryk, hut, koksowni, wytwórni i młynów. A wszystko po, by prześledzić proces powstawania sześciu przedmiotów - chleba, książki, szkła, krzesła, łyżki i podkoszulki. Każdy z  rozdziałów to wielka, rozkładana mapa ilustrująca - krok po kroku - produkcję (o tym, jak fantastycznie wygląda książka, przekonacie się, oglądając zdjęcie na górze - ilustrujące artykuł).  Myślę, że nie raz i dorosły zdziwi się, jak wiele zachodu potrzeba, by stworzyć prosty t-shirt czy szklankę. Sugerowany wiek: 6+, ale pięcioletni Dziedzic szybko polubił tę książkę i chętnie ją ogląda.

ZOBACZ KONIECZNIE: Te 10 książek powinno mieć w biblioteczce każde niemowlę

Wydawca pisze tak: "Czy wiesz jak powstaje łyżka? Zanim przystąpi się do produkcji tej, wydawałoby się, prostej rzeczy, najpierw potrzebna jest ruda żelaza, z której powstaje żelazo. Zanim powstanie żelazo, musimy wydobyć węgiel i wapień. Węgiel należy przerobić na koks; żelazo przekuć w stal i dopiero wówczas, mając gotową stal, można kształtować i formować łyżkę. Nawet produkcja pozornie prostej rzeczy wymaga pracy przedstawicieli wielu zawodów oraz wiedzy z różnych dziedzin nauki. Produkcja chleba, podkoszulków i najprostszych rzeczy jest równie złożona. Każdy z tych nieskomplikowanych przedmiotów produkowany jest z materiałów, które najpierw muszą zostać wydobyte, nabyte, wytworzone lub pozyskane w inny sposób. Chociaż nasza książka opowiada o przedmiotach codziennego użytku, dzięki opisowi ich wykonania, dzieci dowiedzą się wielu interesujących rzeczy", a ja dopowiem, że wielkim atutem książki jest mnóstwo otwieranych okienek z dodatkowymi treściami - taka forma najbardziej podoba się dzieciom.

O. Růžička, Jak to się robi, wydawnictwo Pietka; od 33,92 zł