Wraz z rozszerzaniem menu malca o pokarmy stałe przychodzi czas na naukę posługiwania się łyżką, widelcem i nożem. Podpowiadamy, jak wybrać sztućce dla dziecka, aby chętnie pałaszowało jedzenie bez wybrzydzania czy zamieniania akcesoriów stołowych na palce.
Sięgając po sztućce dla malucha poniżej 2 roku życia, najlepiej wybierz elementy wykonane z dobrej jakości plastiku lub żywicy termoplastycznej z zaokrąglonymi, gładkimi końcami i zębami. Ostre brzegi i końcówki są ryzykowne, gdyż pociecha nieporadnie manewrując widelcem, nożem czy łyżeczką mogłaby zrobić sobie krzywdę.
Zadbaj o to, aby sztućce miały wygięte, dobrze wyprofilowane i krótkie trzonki – zmniejszy to ryzyko ciągłego rozlewania czy upuszczania nabranego jedzenia. Wyjątkiem jest mała łyżeczka, która powinna mieć nieco dłuższy trzon, aby dziecko ze swobodą mogło sięgnąć na dno kubka czy opakowania z np. jogurtem. Dobrze, jeśli sztućce dla malca będą wyposażone w elementy antypoślizgowe na trzonach.
Starsze dziecko możesz uczyć jedzenia „dorosłymi” sztućcami. Wybieraj te, wykonane ze stali nierdzewnej czy dobrej jakości tworzyw sztucznych dodatkowo posiadających nylonowe lub akrylowe rączki i trzony.
W przypadku sztućców dla dziecka ważny jest także ich wygląd. Malec o wiele chętniej sięgnie po barwny widelec, łyżkę czy nóż, które dodatkowo będą posiadały ciekawy wzór lub atrakcyjną formę np. rączkę zakończoną wizerunkiem ulubionego bohatera bajkowego czy zwierzątka.
Wybierając sztućce dla dziecka upewnij się również, czy posiadają one atesty potwierdzające bezpieczeństwo ich stosowania, a także, czy są zrobione z materiałów dopuszczanych przez Państwowy Zakład Higieny.