Data publikacji:

Wielkanocne jajka czekoladowe DIY!

Czekoladowe, wielkanocne zajączki i jajka – który maluch nie ma do nich słabości? Umówmy się, że od czasu do czasu można pozwolić dzieciom nieco sobie pofolgować. Nie oznacza to jednak, że warto objadać się sklepowymi słodyczami – bo i po co, skoro te zdrowsze przygotujesz w domowym zaciszu? Sprawdź przepis na jajka czekoladowe, które w te święta podbiją serca małych i dużych.

Czekolada nie taka zła, jak ją malują

Bez wątpienia i ty należysz do tych rodziców, którzy starają się kontrolować to, co podjadają maluchy. Nikomu nie trzeba przypominać, że nadmiar słodyczy to prosta droga do nadwagi, problemów z zębami, a w najgorszych wypadkach – problemów cukrzycowych. Warto jednak zachować zdrowy środek i nie odcinać dziecka od wszelkich łakoci – odrobina słodkości jeszcze nikomu nie zaszkodziła. W miarę możliwości, warto sięgać po dobre jakościowo słodycze, które w zdrowych ilościach pozytywnie wpływają na organizm. Jedną z takich przekąsek jest właśnie czekolada.

Co skrywa czekolada?

Czy wiesz, że ten ukochany przez niemal wszystkich łakoć ma prawie 600 substancji, które wpływają pozytywnie na zdrowie? Oto, dlaczego od czasu do czasu warto po nią sięgnąć:Czekolada zawiera sporo magnezu, który jest niezbędny dla układu nerwowego i prawidłowej pracy serca.

  • Fenylotylamina – substancja z grupy endorfin, czyli hormonów szczęścia. Nie tylko poprawia nastrój, ale zapobiega depresji.
  • Flawonoidy – zmniejszają ryzyko powstawania złego cholesterolu, wspomaga odporność, poprawia pracę mięśni.
  • Teobromina – substancja działająca moczopędnie, stymulująca pracę nerek, a dodatkowo działająca lekko pobudzająco.
  • Kwas foliowy – dobroczynny dla układu nerwowego, szczególnie polecany kobietom w ciąży.

  • Nie trzeba chyba dodawać, że najzdrowsza jest gorzka czekolada (połączenie miazgi kakaowej z masłem kakaowym. Jest ona najmniej kaloryczna, a zarazem najlepiej wpływa na ludzki organizm. Mleczną oraz białą czekoladę lepiej raczej ograniczyć, a w najlepszym wypadku – w ogóle wykluczyć z jadłospisu.

    Czekolada w ciąży = szczęśliwe dziecko

    Jesteś w ciąży i lubisz czekoladę? Mam dobre wieści – naukowcy dowiedli, że kobiety, które sięgają po czekoladę w ciąży, rodzą szczęśliwsze i bardziej aktywne dzieci. Wszystko za sprawą substancji, które wspomagają rozwój układu nerwowego płodu. Oczywiście, zalety te odnoszą się do czekolady deserowej i jedzonej w rozsądnych ilościach – jej nadmiar nie przysłuży się ani tobie, ani dziecku. Warto dodać, że jedzenie gorzkiej czekolady w ciąży przyniesie ci również inne korzyści, w tym regulację pracy serca, lepszą pamięć i koncentrację oraz oczywiście – znacznie poprawiony nastrój.

    Uczulenie na czekoladę

    Jeśli jesteś mamą alergika, musisz być ostrożna – czekolada często uczula. Najsilniejsze alergeny w niej zawarte to kakao i białko. Alergia pokarmowa na czekoladę objawia się dość prędko po jej spożyciu, najczęściej w postaci wysypki, czasem również w formie problemów trawiennych.

    Jajka wielkanocne z czekolady – przysmak dzieci

    Są w roku takie okazje, podczas których możesz nieco przymknąć rodzicielskie oko na to, co je twój maluch. Jedną z takich chwil są bez wątpienia święta Wielkanocne – czas odpoczynku, ale i słodkich pyszności.

    Jajka czekoladowe to jeden z klasycznych, wielkanocnych przysmaków, których dzieci wyczekują wraz z wizytą zajączka. Co jednak skrywają sklepowe słodycze tego typu? Odpowiedź jest prosta: morze cukru, barwniki, substancje wzmacniające smak. Takim słodyczom mówimy kategoryczne „nie!”. Ich miejsce zajmą tym razem jajka czekoladowe domowej roboty – banalne w przygotowaniu, a o wiele zdrowsze.

    Jajka czekoladowe  - przepis

    Aby przygotować domowe, czekoladowe pisanki, potrzebne będą ci:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • Dowolne dodatki (bakalie, suszone owoce, orzechy)
  • Foremki w kształcie jajek,
  • Akcesoria do dekoracji (np. wstążki).
  • Przygotowanie czekoladowych jajek

  • 1. Czekoladę pokrusz drobno i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj od czasu do czasu, aby mieć pewność, że uzyskała gładką konsystencję.
  • 2. Gdy czekolada się rozpuści i lekko ostygnie, rozprowadź ją silikonowym pędzelkiem po wewnętrznej stronie foremki. Czekoladę możesz posypać minimalną ilością dodatków (ważne, by były bardzo drobno zmielone lub pokrojone). 
  • 3. Poczekaj, aż warstwa stężeje (możesz włożyć formę z czekoladą do lodówki na 1-2 minuty). W taki sam sposób, jak w punkcie nr 2, nałóż 2 kolejne warstwy czekolady i odstaw do zastygnięcia.
  • 4. Bardzo delikatnie uwolnij dwie połówki jajek z foremek i odłóż.
  • 5. Szeroki nóż lub szpatułkę do ciasta podgrzej poprzez zanurzenie we wrzątku. Następnie, przyłóż ciepłą powierzchnię do krawędzi połówki jajka i odczekaj, aż trochę się rozpuści.  To samo wykonaj w przypadku drugiej połówki.
  • 6. Złącz ze sobą dwie połówki czekoladowego jaja. Wielkanocna przekąska gotowa!

  • Jak urozmaicić jajka wielkanocne

  • Przed złączeniem dwóch połówek jajka czekoladowego, możesz umieścić w nim mały upominek, cukierek, lub lepiej – owoce.
  • Jajko czekoladowe udekoruj wstążkami lub zawiń w ozdobną folię aluminiową. Będzie prezentowało się lepiej, niż niejedno sklepowe!
  • Twoje dziecko ucieszyłoby się bardziej z czekoladowego zajączka? Nie ma problemu. Formę w kształcie jajka wystarczy zastąpić tą w kształcie zająca.

  • Czekoladowe jajka wielkanocne nie muszą być bombą kaloryczną. Wystarczy kilka chwil, a słodycze w nieco zdrowszym wariancie przygotujesz w domowym zaciszu. Takimi łakociami w Wielkanoc można zjadać się bez wyrzutów sumienia, prawda?

    Autorka: Joanna Stanuch