Data publikacji:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą. Lepszych nie jedliście!

Autor: Justyna Mazur

Kruche na zewnątrz, niezwykle delikatne i miękkie w środku. To najlepsze rogaliki drożdżowe z marmoladą jakie kiedykolwiek jadłam! Lojalnie uprzedzam - oszalejecie na ich punkcie! Sekret tkwi w specjalnie przygotowanym cieście, ale bez problemu sobie z tym poradzicie - u nas rogaliki powstawały w asyście pięciolatka i dwupiółlatki, i mimo wszystko wyszły fantastycznie (if you know what i mean ;-)

Do rogalików drożdżowych z marmoladą użyliśmy marmolady z różą, ale każda inna też świetnie zda egzamin. Dobre będą też prażone jabłka, nutella, ser czy domowy dżem  (choć on może wyciec) - co tam komu w duszy gra.  Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajęło nam łącznie pół godziny. Szczerze polecamy!

CZYTAJ TEŻ: Wyśmienita, domowa chałwa w pięć minut. Wystarczą dwa składniki! (PRZEPIS)

Aby ciasto było delikatne i kruche jednocześnie należy je przed rozwałkowaniem zapakować do szczelnego woreczka i...zanurzyć w bardzo zimnej wodzie. Wiem, to dość zaskakujący zabieg, bo raczej wszystkie wypieki drożdżowe kojarzone są z ciepełkiem, ale w tym wypadku jest na odwrót. I w tym szaleństwie - uwierzcie - jest metoda.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - 32 sztuki

  • kostka masła (200 g)
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 130 g jogurtu greckiego
  • 20 g cukru
  • 20 g mleka
  • 2 jajka
  • ulubiona marmolada
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików (może być woda)
  • cukier puder do posypania
  • rogaliki drożdżowe z marmoladą - przepis

    Na patelni albo w ganku topimy masło. W innym naczyniu delikatnie podgrzewamy mleko, a później kruszymy do niego drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, jogurt, roztopione masło, jajka, cukier i bardzo dokładnie, przez kilka minut, nie oszczędzając się, wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką - musi być elastyczne, gładkie  i łatwo odchodzić od ręki.

    ZOBACZ KONIECZNIE: Obłędny tort bezowy. Prosty i szybki do zrobienia

    Z wyrobionego ciasta tworzymy kulę, wkładamy ją do szczelnego woreczka, zawiązujemy i bach - do lodowatej wody. Kąpiel ma trwać mniej więcej 20 minut - aż ciasto wypłynie na powierzchnię. Wtedy wyciągamy je ostrożnie z woreczka (nie może namoknąć), dzielimy na cztery części i każdą cienko wałkujemy na okrąg. Każdy okrąg dzielimy na osiem trójkątów (jak pizzę), na każdy trójkąt nakładamy marmoladę, a następnie ciasno zwijamy - od szerokiej części do środka.

    Zawinięte rogaliki odkładamy na 20 minut na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po dwudziestu minutach smarujemy roztrzepanym jajkiem albo wodą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut, a jak wystygną - posypujemy pudrem.

    Smacznego!

    Fartuszek dla dzieci z zestawem akcesoriów, Small Foot Design; 42 zł

    Gotuj z dzieckiem. 30 przepisów dla małych kucharzy; od 16,89 zł

    Gotuj zdrowo dla dzieci, Daria Ładocha; od 32,99 zł