Witamina D jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju kości i uzębienia dziecka, a także sprawnego funkcjonowanie jego układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego. Podpowiadamy, jakie mogą być skutki jej niedoboru w diecie malca i gdzie należy jej szukać?
O odpowiednią podaż witaminy D w diecie dziecka należy zadbać jeszcze przed jego przyjściem na świat, bowiem od tego zależy właściwe funkcjonowanie gospodarki wapniowo-fosforowej malca zarówno w okresie płodowym, jak i w pierwszych miesiącach życia. Przekłada się to bezpośrednio na właściwe kształtowanie i mineralizację układu szkieletowego dziecka, a także poziom odporności małego organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Tzw. witamina słońca jest również konieczna, aby wapń wchłaniał się prawidłowo z przewodu pokarmowego.
Niedobór witaminy D niesie za sobą poważne skutki. Przede wszystkim kości oraz zęby stają się słabsze, a co za tym idzie dziecko jest podatniejsze na złamania, wystąpienie osteoporozy czy rozwój krzywicy. W późniejszych latach niska podaż witaminy D zwiększa ryzyko poważnych schorzeń, w tym nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, zapaleń stawów i szeregu chorób cywilizacyjnych. Powoduje też problemy ze skórą czy wywołuje stany zapalne spojówek.
Nie na darmo mówi się, że witamina D jest witaminą słońca, gdyż światło słoneczne zaspokaja nawet do 90 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Niezbędne jest więc regularne wychodzenie z dzieckiem na spacery i łapanie promieni słonecznych. Oczywiście, należy zachować umiar w przebywaniu na słońcu oraz zapewnić malcowi odpowiednią ochronę – stosowanie kosmetyków z filtrami ochronnymi, nakrywanie głowy, itp.
Z kolei w pożywieniu witaminę D oraz wapń znajdziesz w tłustych rybach morskich (dorsz, węgorz, łosoś, tuńczyk), które są dodatkowo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu. W diecie dziecka nie może zabraknąć tranu i nabiału, czyli mleka oraz jego przetworów, w tym serów i masła, a także tłuszczy roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany, itp.).