4. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – klasyczny przepis
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 400 g śliwek
Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw musisz przygotować z nich rozczyn. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki i lekko ciepłe mleko. Zostaw w ciepłym miejscu na pół godziny, aż całość znacznie zwiększy objętość. Gdy używasz drożdży suchych, po prostu pomiń ten krok.
Jajka oraz żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj rozczyn lub suche drożdże. Wymieszaj całość, a następnie dodawaj utarte jajka, wciąż mieszając.
Całość wyrabiaj dłonią lub hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut, a następnie dodawaj partiami masło, wciąż wyrabiając masę. Całe ciasto wyrabiaj jeszcze przez ok. 10 minut, a potem przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Przeczytaj także: Domowa spiżarnia - jak przechowywać przetwory, aby długo utrzymały świeżośćGotowe ciasto przełóż do prostokątnej foremki średniej wielkości, delikatnie je rozciągając.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 60 g cukru
Mąkę wymieszaj w misce z cukrem. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i rozcieraj całość palcami aż do uzyskania kruszonki. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na kawałki.
Owoce ułóż na cieście i posyp kruszonką. Zostaw całość do podrośnięcia na 30 minut, a następnie piecz przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
To klasyczne, pyszne ciasto ze śliwkami zasmakuje każdemu!