Data modyfikacji:

Ciasta ze śliwkami – 4 najlepsze przepisy

Sezon na śliwki trwa w najlepsze! To idealny czas na pieczenie pysznych ciast z tymi owocami w roli głównej. Kruche, drożdżowe, z budyniem… Szukasz pomysłów na idealne śliwkowe wypieki? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na pyszne ciasta ze śliwkami!
ciasta ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami – przepisy na pyszne wypieki

Śliwki to owoce, na które sezon trwa od lipca aż do końca września. Mają mnóstwo witamin i innych cennych składników, a ich niepowtarzalny smak kojarzy się z pięknymi, słonecznymi dniami wakacji. Można jeść je same, bez niczego, dodać do sałatki, potraw lub słodkich wypieków.

Nie wiesz, co przyrządzić z tych pysznych owoców? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na ciasta ze śliwkami!

1. Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką – najlepszy przepis

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • spora szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 5 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 kg śliwek
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Masło pokrój na kawałki i dodaj do suchych składników. Krótko wyrabiaj całość palcami do uzyskania konsystencji kruszonki, a następnie dodaj żółtka i zagnieć gładką kulę ciasta.

Całość podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze raz dokładnie zagnieć. Wszystkie kule ciasta schowaj do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na części.

Prostokątną formę (ok. 25 x 35 cm) wysmaruj masłem. Na dno zetrzyj na grubych oczkach tarki pierwszą część ciasta, a następnie ciemną. Na to rozłóż równomiernie przygotowane wcześniej śliwki.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawaj cukier, wciąż ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Rozsmaruj ją na owocach, a na wierzch zetrzyj ostatnią część ciasta. Całość piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

2. Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem – przepis na pyszną tartę

Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
Mąkę wymieszaj w misce z cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i zagnieć szybko gładką kulę ciasta. Schładzaj ją w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie gotowym ciastem wylep okrągłą formę do tarty. Włóż ją do lodówki na kolejną godzinę.

Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30 minut, a następnie usuń obciążenie i piecz kolejne 15 minut.

Składniki na wypełnienie:
  • 1 duży budyń waniliowy (niesłodzony)
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 400 ml mleka
  • 400 g śliwek

Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją, dodając nieco mniej mleka. Na koniec dodaj do niego masło, wymieszaj i przykryj wierzch folią tak, aby nie zrobił się kożuch. Wystudzony budyń wyłóż na upieczoną tartę.

Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Pokrój na połówki i podsmaż krótko na patelni, aż zmiękną. Następnie wystudź całkowicie i wyłóż na budyń. Tartę przechowuj w lodówce.

3. Ciasto jogurtowe ze śliwkami – przepis na szybkie ciasto ze śliwkami

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 160 ml oleju o delikatnym smaku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 600 g gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 600 śliwek
Uwaga: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na duże kawałki.

Mąkę przesiej z sodą. W drugiej misce wymieszaj olej z cukrem, jajkiem i jogurtem. Dodaj mąkę z sodą i wymieszaj całość mikserem.

Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem prostokątnej foremki o wymiarach ok. 25 x 35 cm. Na górze ułóż śliwki. Piecz całość w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka.

To ciasto ze śliwkami na oleju spodoba się z pewnością fanom mniej kalorycznych wypieków.

4. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – klasyczny przepis

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 3 jajka 
  • 3 żółtka
  • 400 g śliwek
Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw musisz przygotować z nich rozczyn. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki i lekko ciepłe mleko. Zostaw w ciepłym miejscu na pół godziny, aż całość znacznie zwiększy objętość. Gdy używasz drożdży suchych, po prostu pomiń ten krok.

Jajka oraz żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj rozczyn lub suche drożdże. Wymieszaj całość, a następnie dodawaj utarte jajka, wciąż mieszając.

Całość wyrabiaj dłonią lub hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut, a następnie dodawaj partiami masło, wciąż wyrabiając masę. Całe ciasto wyrabiaj jeszcze przez ok. 10 minut, a potem przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przeczytaj także: Domowa spiżarnia - jak przechowywać przetwory, aby długo utrzymały świeżość

Gotowe ciasto przełóż do prostokątnej foremki średniej wielkości, delikatnie je rozciągając.

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 60 g cukru
Mąkę wymieszaj w misce z cukrem. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i rozcieraj całość palcami aż do uzyskania kruszonki.  Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na kawałki.

Owoce ułóż na cieście i posyp kruszonką. Zostaw całość do podrośnięcia na 30 minut, a następnie piecz przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
To klasyczne, pyszne ciasto ze śliwkami zasmakuje każdemu!
Życzymy miłych wypieków!
Autor: Olga Wacholc