Data publikacji:

Co zrobić z pieczarek? Przepisy na pyszne dania

Są pyszne, zdrowe, a do tego niedrogie – pieczarki to idealna baza pod wiele smakowitych dań. Może się jednak zdarzyć, że akurat zabraknie ci kuchennej weny. Specjalnie na takie okoliczności przygotowaliśmy dla ciebie kilka podpowiedzi – oto szybkie przepisy na krem z pieczarek, pieczarki faszerowane i kilka innych grzybowych przebojów.

co zrobić z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Idealny na kolację, doskonały na obiad, świetny jako starter – krem z pieczarek zawsze się sprawdza. Oto przepis idealny.

Składniki:
  • 500 g pieczarek,
  • 2 duże marchwie,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mały kawałek selera,
  • 1,5 cebuli,
  • 3 ziemniaki,
  • 50 g masła,
  • 120 ml śmietanki z kartonika,
  • przyprawy: liście laurowe, lubczyk, tymianek, sól i pieprz.
Przygotowanie: 

Z marchewki, pietruszki i selera ugotuj bulion (z litra wody). Gdy woda z warzywami się zagotuje, dodaj też przyprawy. Odcedź bulion, odłóż warzywa (możesz użyć ich do innego dania). Na patelni zeszklij posiekaną w piórka cebulę, następnie podsmaż pokrojone w plastry ziemniaki i poszatkowane w kostkę pieczarki. Połącz z bulionem, zmiksuj wszystkie składniki za pomocą blendera. Ostatni krok to połączenie odrobiny zupy ze śmietanką i wlanie jej do kremu. 

Wskazówka: przed podaniem, udekoruj krem z pieczarek natką pietruszki. 

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to klasyk, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Oto, jak go zrobić.

Składniki:
  • 150 g mielonego mięsa (dowolnego, według preferencji),
  • 500 g pieczarek (najlepiej grillowych, dużych),
  • 1 mała cebula,
  • 1,5 ząbka czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • ¾ szklanki żółtego sera,
  • natka pietruszki,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano – do smaku.
Przygotowanie:

Aby przygotować pieczarki faszerowane mięsem, najpierw musisz zrobić w nich miejsce na farsz. Odłam nóżki i wydrąż środek łyżeczką, tak aby nie uszkodzić kapelusza. Nóżki posiekaj i usmaż, w trakcie dodając poszatkowaną cebulę. Dopraw przyprawami i posiekaną natką. Całość połącz z mięsem, dorzuć bułkę tartą. Wypełnij farszem pieczarki, włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 35 minut. Pamiętaj, żeby posypać pieczarki serem na kilka minut przed zakończeniem pieczenia.


Przeczytaj także: Dynia - 6 najlepszych przepisów na ciasta i obiady

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla są fantastycznym uzupełnieniem letniego spotkania z przyjaciółmi, ale można je przyrządzić również na grillu elektrycznym – np. jesienią. Oto przepis na taką pyszną przekąskę.

Składniki:
  • 1 opakowanie pieczarek (500 g, najlepiej wybrać małe pieczarki),
  • 110 ml oleju,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1,5 łyżki uniwersalnej przyprawy do grilla,
  • 3 szczypty soli,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:

Wyczyść pieczarki i odetnij im nóżki. Wymieszaj zmielony przez praskę czosnek z olejem i solą, następnie dodaj przyprawy. W takiej marynacie wymieszaj pieczarki i od razu układaj na grillu. Smaż przez kilka minut, aż lekko się zarumienią. Pamiętaj, że pieczarki z grilla mogą być świetnym dodatek do mięs, ale mogą również stanowić danie same w sobie. 

Sałatka z pieczarek

Na koniec imprezowy hit, czyli klasyczna sałatka z pieczarek. Przygotujesz ją w zaledwie kilka minut!

Składniki:
  • 50 g pieczarek,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 mała cebula,
  • 3 małe ogórki konserwowe,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • majonez (do smaku).
Przygotowanie:

Aby przyrządzić sałatkę z pieczarek, musisz oczyścić pieczarki i ugotować je (gotuj przez około 5 minut), potem je odcedzić, pokroić i skropić sokiem cytrynowym. Kolejny krok to już tylko wymieszanie wszystkich pozostałych składników – smacznego! 



Przeczytaj także:
  1. Ciasta ze śliwkami - 4 najlepsze przepisy
  2. Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy
  3. Sernik na święta na kruchym cieście. Zawsze wychodzi!


Autor: R. Wojtaś