10 produktów, których nie powinno się jeść będąc w ciąży
- Niektóre owoce morza
- Sery pleśniowe
- Wątróbka
- Surowe mięso
- Napoje kofeinowe
- Mocna kawa
- Surowe jaja
- Mleko niepasteryzowane
- Alkohol (w każdej postaci)
- Owoce „prosto z krzaczka”
Spodziewasz się dziecka? Na czas ciąży odstaw produkty spożywcze z powyższej listy. Nawet te powszechnie uważane za zdrowe, mogą okazać się niebezpieczne dla rozwijającego się płodu.
1. Niektóre owoce morza i ryby
Ryby są zdrowe – to nie ulega wątpliwości. Niestety, niektóre ich gatunki (np. tuńczyk i makrela) hodowane na ogromną skalę, mogą zawierać groźne dla płodu substancje, w tym rtęć.
Na czas ciąży dobrze jest ograniczyć ilość spożywanych ryb. Uważaj także na owoce morza spożywane na surowo, np. małże. Ewentualne zatrucie pokarmowe może być dla dziecka bardzo groźne.
2. Sery pleśniowe
Wszelkie sery pleśniowe mogą zawierać w sobie listerię – bakterię, która zwiększa ryzyko śmierci płodu i poronienia. Nawet jeśli jesteś miłośniczką serów, w ciąży pozostań bardzo ostrożna – o
granicz ich spożywanie i wybieraj tylko te z mleka pasteryzowanego, w których ryzyko wystąpienia bakterii jest znikome.
3. Wątróbka
W ciąży nie powinnaś spożywać wątróbki. Dlaczego?
Jest ona bogatym źródłem witaminy A, czyli retinolu. O ile w „normalnym” stanie jest to dla organizmu spora korzyść, o tyle zwiększone spożycie witaminy A w
ciąży jest absolutnie zakazane.
Nadmiar retinolu w diecie (ale też np. w kosmetykach) może zaszkodzić dziecku, dlatego warto zachować specjalną czujność. Nie oznacza to oczywiście, że nie możesz przyjmować witaminy A w ogóle – bez obaw możesz sięgać po jaja, niektóre produkty nabiałowe czy warzywa.
4. Surowe mięso
Spożywanie surowego mięsa zawsze wiąże się z ryzykiem salmonelli oraz toksoplazmozy.
Styczność z bakteriami może być dla płodu śmiertelna, dlatego w czasie tych 9 miesięcy zrezygnuj z dań takich, jak tatar czy słabo wysmażone burgery. Jeśli mięso, to tylko poddane porządnej obróbce termicznej.
5. Napoje kofeinowe
Słodkie, gazowane napoje typu „cola” zawierają spore ilości kofeiny, która może źle oddziaływać na dziecko. Naukowcy wciąż przeprowadzają badania w tej kwestii, jednak podejrzewa się, że spożywanie słodkich, barwionych napojów z zawartością kofeiny może prowadzić nawet do poronienia.
Pamiętaj, że w ciąży nie możesz sięgać także po jakiekolwiek napoje energetyczne, które także są kopalnią kofeiny i cukru, a dodatkowo niekorzystnie wpływają na ciśnienie krwi!
6. Mocna kawa w ciąży
Wiele kobiet boi się picia jakichkolwiek ilości kawy w ciąży w obawie o zdrowie dziecka.
Najnowsze badania opublikowane w American Journal of Obstetrics and Gynecology potwierdzają jednak, że 200 mg kofeiny na dobę jest dawką bezpieczną dla ciężarnej (to tyle, co dwie słabe filiżanki kawy). Jeśli więc uwielbiasz kawę i trudno ci z niej zrezygnować, w ciąży przestaw się na jej słabszy wariant. Możesz wypróbować również kawę zbożową.
7. Surowe jaja
Ze spożywania jaj w formie surowej (np. w niektórych ciastach czy koglu-moglu) należy zrezygnować z tego samego powodu, który dotyczy surowego mięsa. Jaja niepoddane obróbce termicznej mogą stanowić źródło zakażenia salmonellą.
8. Mleko niepasteryzowane
Mleko niepasteryzowane, a więc niepoddane termicznej obróbce, często jest nośnikiem bakterii listerii, śmiertelnie zagrażającej nienarodzonemu dziecku.
9. Alkohol (w każdej postaci)
Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży. Powstrzymaj się od jego spożywania na 9 miesięcy – dotyczy to zarówno alkoholu w formie napoju, ale też tego dodawanego do ciast, słodyczy czy niektórych potraw.
Wciąż nie ustalono, jaka ilość alkoholu negatywnie odbija się na zdrowiu płodu, dlatego w ciąży należy od niego bezwzględnie stronić.
10. Owoce „prosto z krzaczka”
Uwielbiasz owoce? Świetnie – ich spożywanie w ciąży jest bardzo wskazane.
Pamiętaj jednak, że przed spożyciem musisz je dokładnie umyć – zwłaszcza, jeśli zrywałaś je z własnego ogródka. Te kupione w sklepie także warto opłukać pod bieżącą wodą. Owoce mogą być nośnikami groźnych pasożytów, w tym np. tasiemca bąblowcowego.
Co można jeść w ciąży?
Dieta kobiety ciężarnej powinna być urozmaicona i zasobna w potrzebne składniki odżywcze. Śmiało sięgaj po pełnoziarniste pieczywo, naturalny makaron i ryż, które są źródłami łatwo przyswajalnego błonnika. W twojej diecie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które dostarczą tobie i dziecku niezbędnych witamin i minerałów.
Wskazane są również dobrej jakości mięso i ryby poddane wcześniejszej obróbce termicznej. Bez obaw sięgaj po gotowane jaja, pasteryzowane produkty nabiałowe oraz zdrowe tłuszcze, aby dostarczyć sobie wapnia i żelaza.