Data modyfikacji:

Domowe "żelki" dla małych łasuchów (bez cukru i żelatyny!)

Autor: Justyna Mazur

Będę szczera jak na spowiedzi - nas, starych, nie zachwycają, ale młodzież za nimi szaleje. No to im robię, bo nie dość, że są zdrowe, to jeszcze banalne w przygotowaniu - wystarczy zmieszać dwa składniki i na pięć minut włożyć do zamrażarki. 

Chyba nie mogło być inaczej - dzieci psychofanki cukru i niepoprawnego miłośnika czekolady też uwielbiają słodycze. Dwoję się i troję, by to zmienić, ale szczerze mówiąc, nie idzie mi zbyt dobrze...;-) Alternatywą, na którą się zgadzam, są łakocie domowej roboty - wtedy przynajmniej mogę kontrolować ilość i jakość słodziwa oraz wszystkich innych składników. Zdradzałam Wam już nasz przepis na lizaki, które nie niszczą zębów, pisałam o idealnym cieście marchewkowym, dawałam recepturę kremu czekoladowego, który można jeść łyżkami czy domowej, szybkiej chałwy. Dzisiaj "żelki" bez cukru i żelatyny. Nazwa jest w cudzysłowie, bo ze sklepowymi żelkami mają niewiele wspólnego - zdecydowanie bliżej im do galaretek.

Nasze "żelki" powstają z agar-agar i 150 ml dowolnego soku owocowego. Agar to świetna alternatywa dla żelatyny - powstaje z wodorostów, ma mniej kalorii, szybciej "wiąże" potrawy, jest dużo bardziej wydajny i "działa" nawet po zagotowaniu - w przeciwieństwie do swojego niewegańskiego odpowiednika. Nie ma koloru, smaku i zapachu, dlatego z powodzeniem można z niego korzystać, przygotowując desery.

150 ml soku (u nas najczęściej jabłkowy) podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy dwie płaskie łyżeczki agaru i dokładnie mieszamy, a później rozlewamy do małych foremek (na lód - np. takich) i wkładamy na pięć minut do zamrażalnika. Gotowe! Nasze foremki są silikonowe, dlatego bez trudu wyciągamy z nich galaretki. Jeżeli u Wa idzie trudniej, spróbujcie wysmarować je wcześniej odrobiną tłuszczu - na przykład olejem kokosowym. Smacznego!

I jeszcze druga wersja, ciut bardziej pracochłonna, ale - przynajmniej w mojej ocenie - lepsza, czyli galaretka truskawkowa. Wszystko robimy identycznie z tą różnicą, że pracujemy na musie z truskawek zmiksowanym z sokiem z wyciśniętej pomarańczy i cukrem (albo innym słodziwem) do smaku. Pycha!

ciasta wielkanocne

Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

2021-03-01
Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
karmienie dziecka

Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

2019-09-05
Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
dziecko

Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

2019-08-16
Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
Menu na urodziny

Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

2019-05-30
Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
Jak zrobić lody bez cukru?

Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

2019-04-09
Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
Domowe praliny

Przepisy na domowe pralinki

2019-02-27
Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!