Data publikacji:

Jak przechowywać i ile może stać mleko matki?

Mleko odciągnięte za pomocą laktatora ma takie same właściwości, jak mleko prosto z piersi, jeśli będzie prawidłowo przechowywane. Sprawdź, jak długo może stać mleko matki, ile może stać mleko matki po rozmrożeniu, w czym i jak długo można przechowywać mleko matki.
jak przechowywać mleko matki

Ile może stać mleko matki w temperaturze pokojowej?

Optymalny czas przechowywania świeżego mleka wynosi 4 godziny. Maksymalny czas, w jakim takie mleko może znajdować się poza lodówką wynosi 8 godzin. Jeśli mleko będzie przez dłuższy czas poza lodówką (szczególnie w ciepłym pomieszczeniu), mogą namnożyć się w nim bakterie.

Takie mleko nie nadaje się już do podania noworodkowi. W przypadku mleka wcześniej zamrożonego i rozmrożonego w lodówce, okres przechowywania w temperaturze pokojowej wynosi 4 godziny. Jeżeli zastanawiasz się co podawać dziecku zamiast mleka matki - przeczytaj ten artykuł!

Ile może stać mleko matki w zamrażarce?

Mleko w zamrażarce może stać 3 do 6 miesięcy. Nie wolno jednak zamrażać mleka, które już raz było zamrożone. Jeśli chodzi o rozmrażanie, to jest to bardzo proste.

Wystarczy włożyć porcję zamrożonego pokarmu do lodówki (wtedy pokarm może być przechowany przez 24 godziny), lub rozmrażać w temperaturze pokojowej czy kąpieli wodnej (wówczas mleko może być przechowywane w temperaturze pokojowej przez 4 godziny).

Czy można przechowywać podgrzane mleko, którego dziecko nie wypiło?

Nie. Według najnowszych zaleceń lekarzy i naukowców, takie mleko nie nadaje się do ponownego podania i nie należy go przechowywać w lodówce, ani tym bardziej nie zamrażać.

W czym przechowywać mleko matki?

Najlepsze są specjalnie przeznaczone do przechowywania pojemniki lub woreczki, które zawierają przedziałkę i często są kompatybilne z laktatorem.

Są dostępne w różnych rozmiarach, dzięki czemu możesz łatwo dobrać odpowiedni rozmiar do porcji, która uzbierała się w pojemniku zbiorczym w laktatorze.

Możesz też używać plastikowych pojemników na żywność z pokrywką lub szklanych pojemników.

Szkło można sterylizować, co jest jego wielką zaletą, ale ma też jedną ważną wadę – niektóre składniki pokarmu mogą osiadać na jego ściankach (np. przeciwciała, które wzmacniają odporność noworodka), przez co pogarsza się jakość mleka.

Jak opisać pojemnik z mlekiem matki?

Prawidłowe opisanie jest bardzo ważne, ponieważ pozwala na precyzyjne przestrzeganie zasady „first in, first out”. Według zasady, w pierwszej kolejności podajemy dziecku to mleko, które najdłużej znajduje się w lodówce lub zamrażarce. Chodzi oczywiście o to, które nie przekracza maksymalnego zalecanego czasu przechowywania.

Warto kupić pojemniki z gotowymi etykietami lub przykleić kartkę z informacjami dotyczącymi mleka za pomocą zwykłej taśmy klejącej. Mamy radzą sobie na różne sposoby i tak naprawdę każdy jest dobry, jeśli jest skuteczny.

Na każdej porcji pokarmu musi się znaleźć data i godzina odciągnięcia mleka oraz jego objętość. Warto też dodać symbol na każdej etykiecie porcji, która ma zostać zamrożona. Dzięki temu, po rozmrożeniu, będziesz wiedziała, że takiego mleka nie możesz już ponownie zamrozić.

Symbolem może być zwykła kropka, gwiazdka czy cokolwiek innego. Ważne, by wszystkie osoby, które karmią twojego malucha wiedziały, co ten symbol oznacza.

Czy można łączyć porcje mleka ze sobą?

Można, choć należy przestrzegać ważnej zasady – nie mieszaj ze sobą pokarmów, które mają różne temperatury. Jeśli chcesz zmieszać mleko świeże i takie, które jest schłodzone w lodówce, musisz najpierw włożyć mleko świeże na kilka godzin do lodówki.

Dopiero, gdy temperatura obu pokarmów będzie taka sama, możesz śmiało podać dziecku takie wymieszane mleko.

Lekarze zalecają, by mieszać takie mleko tylko, jeśli istnieje taka potrzeba – np. musisz gdzieś wyjść bez dziecka i nie masz odpowiednich zapasów pokarmu. Nie zaleca się praktyki mieszania pokarmów „na zaś”. Każda porcja powinna być przechowywana w oddzielnym, opisanym pojemniku.