Data modyfikacji:

Zupy dla dzieci. Przepisy na smaczne i zdrowe zupy

Szukasz inspiracji na zupy dla dzieci w wieku przedszkolnym? Mamy coś specjalnie dla ciebie. Zobacz nasze propozycje i sprawdź najlepsze zdrowe zupy dla dzieci.

Polecamy: Zupy na lato
zupy dla dzieci

Zupy dla dzieci:

  1. Zupa z pieczonych pomidorów z czerwonym pesto – dla małych smakoszy
  2. Wolno gotowany rosół z kurczaka – idealny na co dzień
  3. Zupa z groszkiem i brokułami – pyszna zupa dla dzieci
  4. Wiosenna zupa z ziemniakami, groszkiem i miętą – przepis na udany obiad
  5. Minestrone dla dzieci – sycąca zupa dla maluchów

Zupy dla dzieci to niemałe wyzwanie. Ale z naszymi pomysłami ich przygotowanie jest naprawdę proste. Tutaj znajdziesz przepisy na zupy dla dzieci, które zasmakują nawet największym niejadkom.
 
To niezwykle smaczna zupa dla dzieci, która świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu. Co ważne, możesz ją przechowywać do 3 dni w lodówce, a po zamrożeniu – aż do 3 miesięcy. Inspirowana kuchnią włoską zupa dla dzieci świetnie smakuje w połączeniu ze świeżą, posiekaną bazylią.
 
Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki twojego ulubionego czerwonego pesto
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
 
Sposób przygotowania:

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Następnie obierz ze skóry pomidory, cebulę i czosnek. Warzywa pokrój na mniejsze części. Warzywa przełóż do dużej miski, dodaj suszone oregano, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane warzywa ułóż na blasze do pieczenia (pamiętaj o folii do pieczenia). Piecz przez około 30 minut, co jakiś czas odwracając warzywa na inną stronę.

Po upieczeniu wyjmij warzywa z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Umieść pomidory, cebulę i czosnek w blenderze i dodaj wywar warzywny, czerwone pesto i świeżą bazylię. Możesz to zrobić w dwóch partiach, jeśli twój mikser nie jest wystarczająco duży, w garnku lub dużej misce. Zblenduj składniki, aż otrzymasz piękną, gładką zupę. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodaj więcej wywaru. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ta pyszna zupa dla dzieci zasmakuje wszystkim pociechom.


Przeczytaj także: Praktyczne śliniaki - z kieszonką, silikonowe i z rękawami. Rozpoczynamy przygodę z jedzeniem!

 
Tradycyjny rosół z twistem? Dlaczego nie! Niewielki dodatek śmietanki zmienia naprawdę dużo, a zupa zyskuje gęstość i pyszny, kremowy smak.
 
Składniki:
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera drobno pokrojone w kostkę
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 pierś w kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • Sól dla smaku
  • 1 garść spaghetti (1/4 pudełka lub 375 g)
  • 100 ml śmietany 30%
 
Sposób przygotowania:

Umieść wszystkie składniki w garnku (oprócz makaronu i śmietany) i gotuj 3 godziny. Jeśli poziom zupy będzie się obniżał, dodawaj rosołu lub wody. Pół godziny przed serwowaniem obiadu ugotuj makaron, a do zupy dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem usuń liście laurowe z garnka. Ta zupa dla dzieci z makaronem nie ma sobie równych!
 

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • Garść świeżej mięty
  • 1 duża cebula
  • 250 g mrożonego groszku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • Pieprz i sól do smaku
 
Sposób przygotowania:

Przepisy na zupy dla dzieci, które przypadną do gustu wszystkim niejadkom? To jeden z nich.

Obierz i zmiażdż czosnek. Posiekaj brokuł w drobne kawałki. Oderwij łodygi z liści mięty. Obierz i posiekaj cebulę. Umieść wszystkie składniki, w tym bulion, w dużym rondlu. Podgrzej i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gotuj, aż brokuły staną się miękkie. Następnie poczekaj aż warzywa ostygną. Zmiksuj wszystkie składniki mikserem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu.
 
Jeśli chodzi o smaczne zupy dla dzieci w wieku przedszkolnym, to jeden z naszych faworytów. Wszystko za sprawą odświeżającego smaku groszku i mięty. Dodatek ziemniaków sprawia, że to sycąca potrawa, którą wszyscy zjedzą ze smakiem.
 
Składniki:
  • 500 ml bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
  • 300 g ziemniaków
  • 150 g groszku
  • 1 mała sałata siewna
  • 1 mała cebula, obrana i drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • Czarny pieprz
  • 100 ml mleka lub śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść świeżej mięty
 
Sposób przygotowania:

Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa. W dużym garnku rozgrzej jedną łyżkę oliwy i podsmaż cebulę na średnim ogniu do zarumienienia. Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, wymieszaj i umieść pokrywę na patelni, smażąc przez kolejne 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj groszek, sałatę, bulion i czosnek. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Poczekaj, aż przygotowana zupa ostygnie, a następnie dodaj śmietankę lub mleko, miętę i zmiksuj na gładko. Dopraw pieprzem do smaku.
 

Składniki:
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki pomidorów w kostce
  • 600 ml bulionu z warzyw
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • Garść makaronu
  • 150 g mieszanki mrożonych warzyw
  • 1 szklanka fasoli
  • Opcjonalnie do podania: świeża bazylia i tarty parmezan
 
Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj czosnek i gotuj przez kolejne 30 sekund. Wlej pomidory i wywar warzywny. Dodaj suszone zioła i zagotuj. Dodaj mrożone warzywa oraz pozostałe składniki i gotuj do zagotowania. W osobnym garnku ugotuj makaron. Dodaj do zupy. Podawaj ze świeżą bazylią i startym parmezanem.


Przeczytaj także:
  1. Dynia - 6 najlepszych przepisów na ciasta i obiady
  2. Jak zrobić domowy tort? Przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich
  3. Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy


Autor: Patrycja Hendzel