Data publikacji:

Jak zrobić domowy tort? Przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich

Tort to niezbędny element urodzinowego przyjęcia dziecka. To właśnie na nim umieszczane są świeczki, których zdmuchnięcie ma moc spełniania życzeń. Aby dzień urodzin był niezapomnianym przeżyciem dla malucha, warto przygotować dla niego zachwycający tort. Poniżej przepis, dzięki któremu zaskoczysz nie tylko swoje dziecko, ale także swoich bliskich.
domowy tort

Przepis na domowy tort

Samodzielne przygotowanie urodzinowego wypieku dla dziecka ma wiele zalet. Przede wszystkim, domowy tort to gwarancja użycia wysokiej jakości składników, dzięki czemu masz pewność, co podajesz swojemu maluchowi i innym dzieciom – dodanie mniejszej ilości cukru pozwala stworzyć bardziej dietetyczny wypiek.

Ponadto, upieczenie tortu w domu to duża oszczędność w porównaniu z zakupem ciasta w cukierni. Dla lepszego efektu wizualnego, tort można udekorować wyjątkowym toperem.

Tęczowy tort. Zrób go sama!

Tort z kolorowymi warstwami wyróżnia się oryginalnym wyglądem, a także wyjątkowym smakiem, przez co robi ogromne wrażenie na dzieciach. Chociaż może wydawać się, że jego przygotowanie jest skomplikowane, to w rzeczywistości jest to bardzo prosty przepis.

Czego będziesz potrzebować do zrobienia tortu dla dziecka?

  • 220 g masła,
  • Szklanka drobnego cukru,
  • 5 białek,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Pół łyżeczki soli,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • Barwniki w żelu.

Jak zrobić kolorowe biszkopty?

Przed rozpoczęciem przygotowania tortu, należy wyłożyć wszystkie składniki z lodówki, tak aby przynajmniej godzinę przebywały w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksuj razem cukrem i ekstraktem z wanilii, a następnie pojedynczo dodawaj białka jajek i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Po zmiksowaniu dolewaj mleko i na przemian dosypuj mąkę zmieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.

Gotową masę trzeba podzielić na 6 równych części i przelać do 6 misek, w których wymieszasz ciasto z barwnikami. Do każdej miski dołóż inny kolor: żółty, fioletowy, czerwony, pomarańczowy, zielony i niebieski.

Po uzyskaniu jednolitych mas, przelej je do tortownic o średnicy 20-24 cm. Biszkopty piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Przepis na krem z bitej śmietany i serka mascarpone

Składniki:
  • 900 ml śmietany 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • ekstrakt cytrynowy.
Śmietanę, serek oraz cukier puder zmiksuj na gęsty krem, a następnie dodaj ekstrakt cytrynowy i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

Jak zrobić tort?

Każdy z ostudzonych biszkoptów przekładaj kremem aż do stworzenia 6-piętrowej konstrukcji. Wierzch i boki tortu również dokładnie posmaruj kremem, tak aby nie było widać kolorowych warstw do momentu przekrojenia ciasta. Gotowy tort włóż na kilka godzin do lodówki.

Alternatywa dla tortu

Jeśli twoje dziecko nie przepada z ciastem, to imponującą oraz smaczną alternatywą dla tęczowego tortu są kolorowe galaretki, które mogą zastąpić tradycyjny wypiek. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe.

Czego będziesz potrzebować?

Galaretek w 6 smakach: pomarańczowym, agrestowym, truskawkowym, cytrynowym, owoce leśne i blue curacao

Przygotowanie:

Naczynie/foremkę o średnicy ok. 20 cm wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Każdą z galaretek rozpuść w 200ml wrzącej wody, przelej do formy i odstaw do lodówki.

Kiedy galaretka stężeje dodaj kolejną warstwę. Czynność powtórz, aż do rozpuszczenia wszystkich galaretek. Po stężeniu wszystkich warstw wyjmij formę z lodówki i wyłóż galaretkę na paterę obracając foremkę do góry dnem.
Autorka: Oliwia Stradowska