Data publikacji:

Olej kokosowy na rozstępy. Czy naprawdę działa?

Powstają, gdy skóra rozciąga się, kiedy powiększa się ciążowy brzuch, lub gdy ciało nastolatki zbyt szybko rośnie. Białe, wklęsłe rysy na skórze. Rozstępy. Jak zmniejszyć ich widoczność? Oto olej kokosowy na rozstępy!

olej kokosowy na rozstępy
Właściwie nie da się ich całkowicie zlikwidować, można jedynie sprawić, by mniej rzucały się w oczy lub nie kontrastowały tak z sąsiadującą zdrową skórą. Rozstępy są trwałe. Powstają najczęściej na brzuchu, biodrach, udach lub pod kolanami. Są jednak sposoby, by stały się mniej zauważalne. Jednym z nich jest aplikowanie na zagrożone partie skóry oleju kokosowego. To olej, który dba o ciało z zewnątrz i od środka. Uwielbiają go gwiazdy i celebrytki, np. Ewa Chodakowska, która ma swoją markę kosmetyków naturalnych. Jest bazą wielu naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych. Dlaczego warto go wybrać? Sprawdzamy.

Olej kokosowy na rozstępy, włosy, zęby – dlaczego warto go stosować?

Olej kokosowy pozyskuje się z kopry, czyli białego, twardego miąższu orzecha kokosowego. Uważa się go za najzdrowszy olej na świecie, ponieważ ma wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. Regeneruje warstwę lipidową skóry, gwarantując, że stanie się ona miękka i sprężysta. Ujędrnia i poprawia jej ukrwienie. Zawiera trzy cenne kwasy tłuszczowe: laurynowy, kapronowy i kaprylowy, które zwiększają tempo odnowy skóry i gojenia się ran poprzez stymulację produkcji kolagenu w skórze. Kwasy te mają też silne właściwości przeciwbakteryjne i dezynfekujące. Olej z orzechów kokosowych bogaty jest też w witaminę E, która ważna jest w metabolizmie komórek skóry. Jakie jeszcze ma właściwości?
  • Zapobiega powstawaniu łupieżu – nawilża skórę głowy. Wmasuj olejek i zostaw na dwie godziny, zmyj szamponem.
  • Może zastąpić piankę do golenia – rozsmaruj grubą warstwę oleju np. na nogi i zgól – włoski dobrze poddadzą się procesowi, a dzięki właściwościom antybakteryjnym oleju, na skórze nie pojawiają się czerwone krostki i podrażnienia. Olej lekko też natłuszcza, dlatego po zabiegu nie trzeba stosować balsamu.
  • Sprawdza się jako peeling – zmieszany z cukrem oczyszcza skórę z martwego naskórka i nawilża ją.
  • Ma działanie przeciwdziałające próchnicy – znajdziesz go w pastach do zębów.
  • Odżywia włosy, sprawiając, że lepiej się rozczesują.
  • Wspomaga leczenie ciemieniuchy u niemowląt.
  • Koi podrażnienia pieluszkowe.
Dlatego w swoim składzie ma go wiele różnych kosmetyków – kremów do twarzy, balsamów, szamponów czy past do zębów.

Olej kokosowy na rozstępy, blizny, oparzenia trądzik

Olej z kokosa wspomaga w walce z rozstępami, a także bliznami po oparzeniach, operacjach i trądziku. Dzięki swoim odżywczym i nawilżającym właściwościom, olej może być z powodzeniem stosowany zamiast balsamu do ciała. Utrzyma skórę w świetnej kondycji i będzie pięknie pachniał.

Olej kokosowy na rozstępy w ciąży?

Olejek z orzechów kokosowych jest całkowicie naturalnym produktem kosmetycznym, dlatego szczególnie poleca się go kobietom w ciąży – jest bezpieczny dla mamy i dla dziecka. Możesz smarować nim narażone na występowanie rozstępów partie skóry – brzuch, biodra i uda nawet trzy razy dziennie. Można stosować go podczas całej ciąży – im wcześniej się zacznie, tym zmniejsza się ryzyko, że małe rozstępy przekształcą się w blizny, które później trudniej usunąć.

Maseczka z olejem kokosowym na rozstępy i przebarwienia

Bardzo łatwo możesz samodzielnie przygotować maseczkę, która rozjaśni przebarwienia i sprawi, że blizny i rozstępy staną się mniej widoczne. Wymieszaj 2 łyżki miodu z łyżką oleju koksowego i 1/2 łyżeczki soku z cytryny oraz 1/4 łyżeczki kurkumy. Nakładaj na twarz 3 razy w tygodniu, trzymaj 20 minut, zmyj ciepłą wodą, a twarz osusz ręcznikiem. Mieszankę możesz też nakładać na rozstępy na brzuchu lub udach. Na efekty trzeba czekać co najmniej kilka tygodni.

Najlepszy olej kokosowy? Tylko nierafinowany!

Szukaj oleju tłoczonego na zimno i nierafinowanego – tylko taki zachowuje swoje walory pielęgnacyjne i kosmetyczne. Olej rafinowany – czyli uzyskiwany pod wpływem wysokiej temperatury (ok. 200 stopni Celsjusza) - jest tańszy i łatwiej dostępny, ale podczas tłoczenia na gorąco traci wiele witamin, za to można na nim smażyć i dodawać go do potraw.